Na prelazu Preševo zaustavljen kombi sa 19 rasnih lovačkih pasa 1Foto: Uprava carina

Carinici su 18. februara, na graničnom prelazu Preševo, u teretnom kombiju pronašli 19 rasnih lovačkih pasa. Iako se u saopštenju Uprava carine navodi da je „sprečeno krijumčarenje“, Tanja Lakićević, predsednica Udruženja „Borba za život“, kaže da je „u kontaktu sa vozačem“ i da „pretpostavlja da nije u pitanju krijumčarenje“, već „transport pasa na takmičenje u Grčkoj“.

Psi se trenutno nalaze u azilu, u selu Klenike kod Bujanovca, a do kada će tu i ostati, ne zna se – čeka se odluka Republičke veterinarske inspekcije.

Najpre se u ponedeljak, u formi saopštenja, javnosti obratila Uprava carine, iz koje navode da su životinje pronađene „u jednom, navodno, praznom teretnom kombiju“.

„Prekršaj je otkriven na izlazu iz zemlje, kada je, radi detaljnog pregleda, zustavljen teretni kombi stranih registarskih oznaka. Tokom kontrole su, sa jedne i druge strane, u unutrašnjosti tovarnog dela kombija, pronađeni metalni kavezi i u njima ukupno 19 rasnih lovačkih pasa“, piše u saopštenju Uprava carine.

Vozač (43), strani državljanin, prevozio je 15 pasa rase „seter“ i četiri psa rase „poenter“.

„Nije imao ništa od neophodne prateće dokumentacije: ni tranzitni dokument, niti zdravstveno uverenje Veterinarske inspekcije, kao ni ovlašćenja navodnih vlasnika pasa za njihov transport preko granice. Sud je u hitnom postupku doneo presudu kojom su psi oduzeti i, po nalogu Republičke veterinarske inspekcije, predati Veterinarskoj stanici u Bujanovcu radi zbrinjavanja, dok je vozač kombija novčano kažnjen zbog učinjenog prekršaja“, navode iz Uprava carine.

Tanja Lakićević, predsednica udruženja za zaštitu životinja „Borba za život“, za Danas kaže da je „u stalnom kontaktu“ sa vozačem kombija, „koji je Francuz i iz rodne zemlje je transportovao pse do Grčke“.

„Nije imao svu neophodnu dokumentaciju, ali se ne može govoriti o švercu ako psi imaju validne pasoše i čipove. Vozač kombija godinama dolazi u Srbiju preko prelaza Batrovci i do sada nije imao probleme u vezi sa transpotom pasa. Međutim, ranije je ostajao u Srbiji jer se u našoj zemlji stalno održavalo neko takmičenje, pa nije imao potrebu da ide dalje. Sada se održava u Grčkoj, a kada je hteo da iz zemlje izađe kod Preševa, rekli su mu da nema kompletnu dokumentaciju“, kaže Lakićević.

Iako su psi propustili takmičenje jer nisu mogli da uđu u Grčku, ipak je, kaže Lakićević, pitanje trenutka kada će vozaču biti vraćene životinje.

„Ljudi iz Francuske, na čija se imena vode neki od ovih pasa, mejlom su poslali sva ovlašćenja i zdravstvene sertifikate koja nisu bila na ime vozača, tako da je pitanje trenutka kada će mu vratiti pse. Čeka odluku suda, ali je advokat koga je vozač unajmio rekao da moraju da mu ih vrate. Žalba na odluku suda je uložena i čeka da pokupi kučiće. Predao je svu dokumentaciju koja mu je falila. Svaki pas ima čip i pasoš“, kaže Lakićević.

Prema njenim rečima, „psi su trenirani i vrede, ukupno, više od 8.500 evra“.

„Vidi se da su negovani, skupoceni, pametni i da neko brine o njima. Zna se kako napušteni psi izgledaju, ovi to nisu“, dodaje Tanja Lakićević.

Njoj se, kaže, vozač iz Francuske obratio – kao predsednici udruženja koje se bavi zaštitom prava životinja, a i zato što je Vranje blizu Bujanovca – da mu pomogne.

„Čovek se slabo snalazi sa jezikom, pa je moguće i da se nije razumeo sa carinicima. Ima papir na kome piše da je pozvan na takmičenje pasa u Grčkoj. To su čipovani psi koji imaju validan rabijes. Čovek ih je dovezao u blindiranom kombiju, a unutra, u tim kavezima, imaju uslove kao da žive u kući. Psi su trenutno u azilu u selu Klenike, borave u pristojnim uslovima, svi su dobro, veseli i zdravi“, ističe sagovornica Danasa.

Kako kaže, „i ranije se dešavalo da se zaustavi transport pasa na granici“, ali, koliko je njoj poznato, „nije se desilo da su psi, kao sada, oduzeti od vozača ili vlasnika“.

„Ako ne možeš da pređeš neki granični prelaz, vrate te odakle si došao i toliko, nije bilo zadržavanja pasa“, zaključuje Lakićević.

Miodrag Milković, direktor Veterinarske stanice u Bujanovcu koja sarađuje sa azilom u selu Klenike, potvrđuje da strani državljanin koji je vozio kombi „nije imao svu neophodnu dokumentaciju“.

„Ako prevozite više od pet životinja, to spada u komercijalni transport, kao svaka druga pošiljka. Potreban je sertifikat koji vozač nije imao. A, kako je on ušao u Mađarsku bez tog sertifikata, stvarno ne znam. Nije imao ni tranzitni dokument, ni zdravstveno uverenje Republičke veterinarske inspekcije, ni ovlašćenja navodnih vlasnika pasa za njihov transport. Psu u dobro, zbrinuti su, i čekamo nalog Republičke veterinarske inspekcije, ne znamo do kada će biti kod nas“, objašnjava Milković za Danas.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari