Na prostoriji Inicijative za Požegu napisano „SNS“ 1Foto: Privatna arhiva

Nakon pretećeg grafita „Čekamo vas“ koji su, za sada nepoznata lica napisala, noću u petak, na lokalu porodice Maslać u Požegi, čiji članovi su istaknuti aktivisti Inicijative za Požegu, na prozorima prostorije u kojoj je sedište tog udruženja su osvanuli i natpisi „SNS“. 

„Očistititi ,,SNS“ sa izloga je bilo lako. Očistiti za SNS – e, to moramo zajedno“, navodi se u sapštenju Inicijative za Požegu.

Grafiti su napisani pošto je Inicijativa javno i oštro osudila policijsko privođenje i maltretiranje građanskih aktivistkinja Aide Ćorović i Jelene Jaćimović koje su, prošle sedmice, a povodom 9.novembra – Međunardnog dana borbe protiv fašizma, jajima gađale mural sa likom Ratka Mladića u Njegoševoj ulici u Beogradu.

Bogdan V. Radovanović iz Inicijative za Požegu navodi za Danas da napadi i pretnje na to udruženje ne jenjavaju od kada je Inicijativa uputila javnu podršku Aidi Ćorović i Jeleni Jaćimović.

Cilj pretećih grafita je, dodaje, da „zastraši članove tog udruženja, spreči ili kontroliše iznošenje slobodnih stavova o temama na koje pojedini smatraju da polažu tapiju“.

„Ljudi koji su ispisali „SNS“ na prozorima naše kancelarije nikada nisu imali petlju da se javno suprotstave nepočinstvima koje SNS sprovodi. To su osobe koje su „hrabre“ samo pod velom noći, skriveni ispod kapuljača ili, jednostavno, obavljaju zadatak koji im je poveren“, naveo je Radovanović za Danas.

On je poručio da takvi napadi, ma koliko bili neprijatni, članove Inicijative neće uplašiti i pokolebati u borbi za Srbiju koja pripada svim njenim građanima.

Osim tih grafita, kako je istakao, na zgradi na Trgu slobode na broju dva, u centru grada, ispisane su i poruke: „Srpski heroj Ratko Mladić“ i „Nek pomisle navijači  Zvezde u Požegi da se gnezde“.

O grafitima, pretnjama i komentarima mržnje prema aktvistima tog udruženja, koje su im upućivane putem društvenih mreža, obaveštena je policija i čelnici opštinske vlasti, koju predvode narednjaci, a od komunalne inspekcije je zatraženo da naloži uklanjanje natpisa sa fasada.

„Javno smo uputili zahteve za predsedniku opštine Đorđu Nikitoviću i njegovom zameniku Ivanu Novakoviću i pozvali ih da se, u skladu sa njihovim nadležnostima i odgovornošću funkcija koje obavljaju, javno obrate i stanu u zaštitu sugrađana kojima su pretnje upućene, stanara zgrada u centru Požege čije je spokojstvo narušeno ispisivanjem grafita na fasadi njihove zgrade, a onda i svih ostalih građana Požege koji su vidno uznemireni događajima prethodnih dana“, dodao je za naš sagovornik.

„Ukoliko se ogluše o naš javni i pisani poziv, koji smo im dobronamero uputili, smatraćemo da su saglasni kako sa pretnjama koje su napisane, tako i sa sadržinom poruka grafita u samom centru našeg grada“, poručio je Radovanović iz Inicijative za Požegu, udruženja koje se godinama bori protiv korupcije u opštinskoj vlasti naprednjaka.

Policija nije pronašla „autore“ grafita 

Inicijativu za Požegu, kako je Radovanović dodao, policija još uvek nije obavestila o tome da li je identifikovala i pronašla osobe koje su pisale grafite i iskazivale mržnju prema aktivistima tog udruženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari