Na samo sat vožnje od Niša čeka vas "more usred Srbije": Mnogi stranci dolaze da baš tu letuju 1Foto: Privatna arhiva

Nišlije, kao i stanovnici okolnih gradova sa juga Srbije, mogu da provode tropske letnje dane odmarajući se na Bovanskom jezeru, koje je od tog grada udaljeno pedesetak kilometara.

Posebna čar Bovanskog jezera, koje mnogi nazivaju „Bovanskim morem“, što je relativno blizu Sokobanji, nekih devet kilometara, te se osim kupanja i sunčanja na jezeru, može i pešačiti do najposećenije banje u Srbiji.

Rtanj je, takođe, blizu Bovanskog jezera pa se organizuju pešačke ture i do te planine.

Bovansko jezero je leti prepuno turista, posebno je velika gužva tokom vikenda jer tada dolazi veliki broj građana iz Niša, Leskovca i Beograda.

„Dolaze nam gosti i iz Makedonije u velikom broju. Imamo dosta ljudi i iz Vojvodine, koji dođu da provedu nekoliko dana u ovom nedirnutoj prirodi. Naravno, najviše je gostiju iz Niša, i manjih gradova sa juga Srbije“, kaže Dragan Radovanović, koji izdaje smeštaj na ovom jezeru.

On dodaje da je ove godine uređena plaža, tako da turisti mogu baš da uživaju kupajući se i sunčajuči na jezeru.

„U ponudi su i drugi sadržaji kao što je iznajmljivanje pedalina i čamaca za one koji žele da se provozaju po jezeru. Trudimo se da našim gostima ponudimo aktivni odmor, zato se organizuju i pešačke ture do Sokobanje i Rtnja“, kaže Radovanović.

Miroslava Ilić priča da je često sa decom boravila tokom leta na Bovanskom jezeru.

„Išli smo na Bovan na 10 dana, naravno da je mnogo jeftinije i bliže od bilo kojeg mora. Sinovi su voleli da se kupaju, da skaču… Suprug i ja smo iznajmljivali apartman na samoj obali i zaista smo uživali. Nadam se da ćemo i ove godine otići na Bovansko jezero, makar na nekoliko dana“, kaže ona.

Na ovom veštaškom jezeru, koje je nastalo izgradnjom brane 1978. godine, u slivu Morave i hidrocentrale „Đerdap“, noćenje košta od osam do 10 evra.

U ponudi su veliki broj privatnih kuća i vikendica, od koji su neke sagrađene na samom jezeru, što je poseban užitak za one koji prvi put borave na jezeru.

Bovansko jezero duboko 50 metara

Bovansko jezero je dugo osam kilometara, najveća širina mu je 500 metara, a dubina 50 metara. Nalazi se na rečici Sokobanjska moravica kod Bovna, između Sokobanje i Aleksinca.

Jezero je veštačka akumulacija, koja je sagrađena sa zadatkom da zadrži nanose brdskih i planinskih reka, a istovremeno da akumulira velike količine vode.

 

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari