Na suđenju Gucatiju i Haradinaju, koji tvrde da su uzbunjivači, svedočila veštakinja 1Sa suđenja Gucatiju i Haradinaju (Foto: Screenshot sudnice)

Na današnjem suđenju Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju pred sudom u Hagu svedočila je sudksa veštakinja Ana Majers. Ona je treći svedok Haradinajeve odbrane i govorila je o zakoniskim okvirima i praksi za uzbunjivače.

Podsetimo, lideri Udruženja ratnih veterana OVK, Gucati i Haradinaj, brane se pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu da su uzbunjivači.

Oni se terete da su od 7. do 25. septembra 2020. godine, na tri konferencije za medije i drugim skupovima koji su se medijski prenosili, kao i daljim distribuiranjem informacija, neovlašćeno otkrili informacije zaštićene Zakonom o Specijalizovanim većima, uključujući podatke o izvesnim (potencijalnim) svedocima na osnovu kojih se može otkriti njihov identitet.

Gucati i Haradinaj su (potencijalnim) svedocima upućivali potcenjivačke optužbe i poruke i u više navrata izražavali nameru da sabotiraju rad Specijalizovanih veća.

Svedokinja Majers je istakla je da se godinama bavi pravnim pitanjima i savetima u vezi sa zaštitom uzbunjivača i podsetila na definiciju Dejvida Keja da je uzbunjvač osoba koja obelodani informacije koje su isitinite i koje predstavljaju štetu ili opasnost nekom odeđenom javnom interesu, poput zloupotreba vlasti, prevara…

Nakon pitanja odbrane, usledila su pitanja za Majers od strane Specijalizovanog tužilaštva.

Tužilac je insistirao na tome da informacije iz izveštaja Majers u vezi sa slučajem Gucatija i Haradinaja koje se tiču kosovskog Zakona o zaštiti uzbunjivača, kao i sudska praksa pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, ne važe pred Specijalizovanim većima Kosova.

Svedokinji su pitanja postavljale i sudije, koje su je pitale da li ona zastupa gledište za širom definicijom uzbunjivača, da uzbunjivač ne bude samo osoba koja je zaposlena, što je ona potvrdila.

Inače, Gucati i Haradinaj se terete u dve tačke optužnice Specijalizovanog tužilaštva za krivična dela protiv javnog reda – ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti (tačka 1 i tačka 2) i četiri tačke optužnice za krivična dela protiv pravosuđa i javne uprave – zastrašivanje svedoka tokom krivičnog postupka (tačka 3); odmazda (tačka 4) i ovreda tajnosti postupka (tačka 5 i tačka 6).

Njih dvojica su uhapšeni u Prištini 25. septembra 2020 i prebačeni u pritvorski objekat Specijalizovanih veća Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari