Na svaka dva dinara vlasnika stanova, Grad Niš izdvaja jedan za sanaciju krovova i fasada 1Foto: Sajt grada Niša

Niška lokalna samouprava će na svaka dva dinara koje su uložili vlasnici stanova dodati još jedan, kako bi se sanirali krovovi, fasade i ulazi stambenih zgrada, kao i uredilo međublokovsko zelenilo.

Ovakvo finansiranje omogućiće dva velika javna poziva, koja će uskoro biti raspisana, rečeno je na sastanku predstavnika Grada, predvođenih gradonačelnicom Draganom Sotirovski, sa profesionalnim upravnicima stambenih zajednica i upravnicima iz reda stanara.

Ovakvi javni pozivi vredni su 30 miliona dinara, koji će biti izdvojeni iz budžeta, a već su izazvali veliko interesovanje upravnika zgrada, i profesionalnih i onih iz redova vlasnika stanova.

Gradonačelnica Niša je kazala da će najveći problem predstavljati uređenje međublokovskog prostora, uglavnom zbog nerešenih imovinskih pitanja.

“Vlasnici tog prostora negde su, recimo, građevinske firme koje su zidale zgrade, ali su se u međuvremenu ugasile, pa je teško, mada ne i nemoguće, ući u trag aktuelnim nosiocima svojinskih prava”, rekla je.

Na svaka dva dinara vlasnika stanova, Grad Niš izdvaja jedan za sanaciju krovova i fasada 2
Foto: Sajt grada Niša

Ona je kazala da uređenje međublokovskog prostora podrazumeva i postavljanje novih klupa.

“Važna nam je sloga stanara i dogovor kod ovakve sanacije stambenih zgrada, koje najviše problema imaju sa prokišnjavanjem krova, oštećenim fasadama, podzemnim vodama u podrumima i starom stolarijom”, rekla je Sotirovski.

Ovi javni pozivi će se odnositi i na zgrade koje nisu ozakonjene, ali su predstavnici Grada pozvali građane čiji stanovi još nisu legalizovani da to učine tokom narednih nekoliko sedmica.

Od kad je 2017. godine donet novi Zakon o stanovanju, svi stanari u zgradama su obavezni da izdvajaju novac za investiciono ulaganje, što za zgrade starije od tri decenije iznosi minimalno 6,9 dinara po kvadratnom metru.

Za tekuće održavanje građani po jednom stanu izdvajaju 246 dinara, kada u zgradi ne postoji lift, ili 320 dinara, ukoliko on postoji.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari