Majdanpek: Domaćinstva i stambene zajednice do 23. septembra mogu da konkurišu za bespovratna sredstva za energetsku sanaciju 1Foto: J. B. K.

Mere energetske sanacije stambenih objekata na teritoriji majdanpečke opštine u ovoj godini sprovodiće sedam firmi koje su ispunile propisane javnim konkursom, a domaćinstva i stambene zajednice za bespovratna sredstva namenjena za unapređenje termičkog omotača, termotehničkih instalacija i ugradnju solarnih kolektora za centralnu pripremu potrošne tople vode, mogu da konkurišu do 23. septembra.

Za sprovođenje mera energetske sanacije stambenih objekata u opštini Majdanpek ove godine je na raspolaganju 20 miliona dinara.

Ovim sredstvima, deset miliona je iz opštinskog, a deset iz republičkog budžeta sufinsiraće se realizacija 11 mera energetske sanacije.

Javnom pozivu za krajnje korisnike odnosno domaćinstva i stambene zajednice prethodio je izbor izvođača radova i mere energetske sanacije sprovodiće sedam firmi koje su ispunile propisane uslove.

Bespovratna sredstva opredeljena su za zamenu spoljnih prozora i vrata i drugih transparentnih elemenata termičkog omotača sa odgovarajućim termičkim svojstvima prema negrejanim prostorijama,za porodične kuće i stanove, kao i za stambene zgrade.

Domaćinstva i stambene zajednice mogu da konkurisu i za sredstva namenjena za postavljanje i nabavka materijala za termičku izolaciju zidova, tavanica iznad otvorenih prolaza, zidova, podova na tlu i ostalih delova termičkog omotača prema negrejanom prostoru.

Javni poziv odnosi se i na postavljanje i nabavku materijala za termičku izolaciju ispod krovnog pokrivača za porodične kuće i za ovu meru se može konkurisati i zajedno sa merom postavljanje i nabavka materijala za termičku izolaciju zidova, tavanica iznad otvorenih prolaza, zidova, podovana tlu i ostalih delova termičkog omotača prema negrejanom prostoru za porodične kuće.

Merama energetske sanacije obuhvaćena je i nabavka i instalacija kotlova na prirodni gas i/ili biomasu , grejača prostora ili zamena postojećeg grejača prostora (kotao ili peć) efikasnijim, za stambene zgrade,
a kada su u pitanju porodične kuće sufinansiraće se nabavka i ugradnja toplotnih pumpi i prateće instalacije grejnog sistema: grejač prostora ili kombinovani grejač.

Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava krajnjim korisnicima za energetsku sanaciju stambenih objekata na teritoriji opštine Majdanpek u 2022. godini raspisalo je Opštinsko veće Majdanpek i on je otvoren do 23. septembra.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari