Majdanpek: Potpisani ugovori za realizaciju mera energetske efikasnosti 1Foto: J. B. K./Danas

Program mera energetske sanacije u 2022. godinu u majdanpečkoj opštini je u završnoj fazi budući da su potpisani trojni ugovori između izvođača radova, korisnika subvencija i lokalne samouprave čime i zamena stolarije, za koju je bilo najviše zainteresovanih, može da počne.

Ovogodišnji ciklus mera energetske sanacije u opštini Majdanpek, nakon sprovođenja javnih konkursa i izbora privrednih subjekata, kao i krajnjih korisnika odnosno domaćinstava i stambenih zajednica, stigao je do potpisivanja trojnih ugovora između lokalne samouprave, izvođača radova i korisnika subvencionisanih sredstava.

Po potpisivanju, zamena stolarija kod korisnika kojima su odobrena bespovratna sredstava za mere energetske sanacije, može da počne.

Stanovnici majdanpečke opštine, kao i godinu dana ranije, najviše su bili zainteresovani za zamenu stolarije.

Na konačnoj listi za dodelu bespovratnih sredstava za energetki sanaciju stambenih objekata je 99 domaćinstava i tri stambene zajednice za zamenu stolarije i po jedno domaćinstvo za termičku izolaciju zidova odnosno nabavku i ugradnju toplotnih pumpi.

Nadležni u lokalnoj samoupravi navode da je rok za završetak radova 45 dana ali i da će rok biti produžen dok svi ugovoreni poslovi ne budu završeni.

U opštinskom budžetu ove godine je za sufinansiranje mera energetske sanacije, porodičnih kuća, stanova i stambenih zgrada koje se odnose na unapređenje termičkog omotača, termotehničkih instalacija i ugradnje solarnih kolektora za centralnu pripremu potrošne tople vode bilo opredeljeno 20 miliona dinara, po deset miliona obezbedila je lokalna samouprava i resorno ministarstvo.

Interesovanje stanovništva za nije bilo srazmerno  opredeljenim sredstvima, pa ona neće biti u potpunosti utrošena.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari