Zrenjanin se sprema za novi ciklus energetske sanacije domaćinstava 1Foto: M. P.

Zrenjanin je raspisao je Javni poziv za učešće privrednih subjekata u sprovođenju mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova na teritoriji grada.

Mere energetske sanacije sprovode se kroz saradnju sa privrednim subjektima koji se bave proizvodnjom, uslugama i radovima na energetskoj sanaciji stambenih objekata, a krajnji korisnici bespovratnih sredstava su domaćinstva na teritoriji grada Zrenjanina

Mere energetske efikasnosti obuhvaćene ovim javnim pozivom su zamena spoljnih prozora i vrata i drugih transparentnih elemenata termičkog omotača, postavljanje termičke izolacije spoljnih zidova, podova na tlu i ostalih delova termičkog omotača prema negrejanom prostoru, postavljanje termičke izolacije ispod krovnog pokrivača ili tavanice.

Tu je i zamena i ugradnja postojećeg grejača prostora efikasnijim kotlom na gas, zamena i ugradnja postojećeg grejača prostora efikasnijim kotlomna biomasu, ugradnja toplotnih pumpi, zamena postojeće ili ugradnja nove cevne mreže, grejnih tela i pratećeg pribora.

Zrenjanin se sprema za novi ciklus energetske sanacije domaćinstava 2
Foto: shutterstock

Javnim pozivom obuhvaćen je i ugradnja solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu potrošne tople vode, ugradnja solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe, ugradnja dvosmernog mernog uređaja za merenje predate i primljene električne energije i izrada neophodne tehničke dokumentacije i izveštaja izvođača radova na ugradnji solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije.

Do sada je vednost subvencija za sprovođenje mera energetske efikasnosti i smanjenje nivoa ugljen-dioksida u gradu Zrenjaninu dostigla je skoro 50 miliona dinara.

Zamenjeno je oko 5.000 kvadratnih metara stolarije u domaćinstvima, 157 kotlova sa čvrstim gorivom na kotlove na prirodni gas.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari