Na svom imanju ima skoro 40 životinja, a brine i o 10 uličnih pasa: Dvadesetogodišnja Andrea Žuljević iz Sombora sakuplja novac da osnuje azil 1Foto: FoNet/Rebeka Obadić

Dvadesetogodišnja Andrea Žuljević iz Sombora, koja na svom imanju ima skoro 40 životinja i dodatno brine o 10 uličnih pasa, pokušava da prikupi novac za kupovinu placa sa kućom kako bi mogla da ih premesti na veći prostor jer ju je jedno udruženje prijavilo za nepropisno držanje životinja, zbog čega joj je naloženo ih izmesti, saznaje FoNet.

Žuljević živi na porodičnom imanju u centru Sombora, gde vodi računa i o napuštenim životinjama.

Jedno udruženje iz Novog Sada prijavilo je Andreu Žuljević zbog navodno loših uslova u kojima žive životinje, što je Veterinarska inspekcija naknadno negirala kada je izašla na teren i ocenila da životinje žive u dobrim uslovima.

Ipak, inspekcija joj je naložila da registruje prihvatilište za životinje ukoliko želi da nastavi da brine o njima.

Prema njenim rečima, kada je pokušala da registruje prihvatilište na sadašnjoj adresu, stigao joj je odgovor da otvaranje prihvatilišta na toj adresi nije moguće, jer se nalazi u centru grada.

Zbog toga, Žuljević traži kuću na selu sa velikim dvorištem kako bi mogla da smesti sve životinje koje ima.

Zbog nedostatka novca za takav finansijski poduhvat, Žuljević iz donacija pokušava da prikupi sumu dovoljnu za kupovinu placa izvan grada, za šta joj je potrebno 14.000 evra.

Do sada je skupljeno skoro pola potrebne svote novca, a rok za izmeštanje životinja je 1. april.

Osim donacija ljudi koji je podržavaju, Žuljević prodaje i digitalne crteže ljubimaca kako bi prikupila novac, a mnoge organizacije i pojedinci pridružili su se akciji na različite načine.

Andrea Žuljević na svom imanju brine o tri invalidna psa, pet štenaca koji još sisaju, 23 odrasla psa od kojih je jedan gluv, jedan slep, a dva imaju više od 13 godina.

Uz to, na imanju žive i tri konja, četiri koze i četiri mačke.

Žuljević redovno hrani i oko 10 uličnih pasa na selu.

Govoreći o tome koliko mesečno mora da izdvoji novca za brigu o životinjama na imanju, FoNetu jer da psi pojedu oko 150 kilograma hrane, dok u selo nosi oko 80 kilograma, odnosno ukupno 230 kilograma.

Prema njenoj računici, hrana za pse je mesečno košta oko 23.000 dinara, a za mačke oko 3.000 dinara.

Za sredstvo protiv unutrašnjih i spoljnih parazita, koji dobijaju svi psi, Žuljević potroši oko 200 evra mesečno, a za mačke oko 2.000 din, dok za koze i konje troši oko 250 evra.

Svaki invalidni pas potroši tri pelene dnevno, odnosno ukupno 270 pelena mesečno.

U svoju računicu nije uračunala pesak i razne “sitnice” poput činija za vodu, posuda za hranu, mleka za štence, ogrlica, povodaca, orezivanje kopita konjima, džakova za smeće, goriva i troškova za veterinara.

Žuljević je brigom o životinjama na svom imanju počela da se bavi pre dve godine kada je našla tri šteneta u šancu.

Cilj joj je, kako kaže, da se više posveti brizi o invalidnim pisma koji često ostaju na ulici bez udomitelja.

Sve informacije o načinima pomoći i do sada prikupljenim sredstvima Andrea Žuljević redovno ažurira na svom Instagram profilu „Andreino utočište„.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari