Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi korak je bliže optuženičkoj klupi, pošto je protiv njega pokrenuta istraga zbog sumnje da je zloupotrebio položaj dok je bio šef države.

Nakon 15-časovnog saslušavanja u policijskom pritvoru u Nanteru, Sarkozi se pojavio pred Sudom u Parizu zbog navoda da je tražio insajderske informacije od sudije koji se bavio istragom u vezi sa finansiranjem njegove predsedničke kampanje 2007. Pojedini analitičari, međutim, ocenjuju da je čitava stvar zapravo još jedan pokušaj da se osujete Sarkozijevi napori da se vrati na čelo Ujedinjenog narodnog pokreta (UMP), stranke desnog centra, i kandiduje za predsednika 2017.

Sarkozi je prvi bivši predsednik Francuske koga je saslušavala policija i prvi od Valerija Žiskara D’Estena koji nije osvojio drugi predsednički mandat. Kao šef države (2007-2012) ostaće upamćen kao zagovornik teorije da država treba da ima veću ulogu u ekonomiji. U Francuskoj je povećao starosnu granicu za odlazak u penziju sa 60 na 62 godine i izmenio zakon o 35-časovnoj radnoj sedmici, omogućivši poslodavcima da sami odlučuju o broju radnih sati.

Tradicionaliste je umeo da šokira raskalašnim privatnim životom, a rigidnom imigracionom politikom je izazivao bes boraca za ljudska prava. Kada je o spoljnoj politici reč, Sarkozijevi najoštriji kritičari priznali su da je Sarkozi imao važan doprinos u okončavanju oružanog sukoba u Južnoj Osetiji 2008. Zbog diplomatskih uspeha i energičnosti dobio je nadimke „Super Sarko“ i „Leteći predsednik“.

Sarkozi se za politiku zainteresovao kao student prava na Univerzitetu Pariz Deset u Nanteru, te se pridružio desničarskoj stranci Unija demokrata za republiku. Od 1983. do 2002. bio je predsednik pariske opštine Neji, a potom postaje ministar unutrašnjih poslova u vladi Žan-Pjera Rafarena. Dve godine kasnije izabran je za ministra finansija i lidera UMP. MUP je ponovo preuzeo 2005, što mu je donelo značajne političke poene, te je u maju 2007. na izborima pobedio Segolen Roajal iz Socijalističke partije.

Nikola Sarkozi je rođen 1955. u Parizu. Njegov otac je mađarskog porekla, a majka Francuskinja. Iz dva braka ima tri sina. U februaru 2008. oženio se italijansko-francuskom kantautorkom i bivšom manekenkom Karlom Bruni, s kojom ima kćerku. Supružnici Bruni-Sarkozi su tokom predsedničkog mandata bili prepoznatljivi po hedonističkim navikama, uključujući kupovinu letelica, nekretnina i nakita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari