Popis poljoprivrede Srbije, prvi nakon 1960. godine, koji je počeo je u ponedeljak 1. oktobra, uspešno je startovao i na području novovaroške opštine, koja je na terenu angažovala tridesetak popisivača, od ukupno 6.200 širom zemlje.


Prema rečima člana popisne komisije Milinka Šaponjića, iz odeljenja Kancelarije za lokalni privredni i ekonomski razvoj, na terenu po mesnim zajednicama i gradskom području angažovano je 26 popisivača, a na spisku rezervnih, koji su takođe uspešno položili testove, nalazi se još osam naših sugrađana.

– Na području novovaroške opštine popis poljoprivrede protiče bez problema i popisivači svakodnevno dostavljaju kompletno popunjene obrasce. Malo više strpljenja potrebno je kod popisivanja u staračkim domaćinstvima, ali i te sitne teškoće se za sada uspešno prevazilaze, kaže Šaponjić .

On ističe da će popisom biti obuhvaćena domaćinstva koja su se na proteklom popisu stanovništva izjasnili da se bave poljoprivredom, što znači sva porodična poljoprivredna gazdinstva, kao i privredna društva, zemljoradničke zadruge, poljoprivredna preduzeća i preduzetnici koji se bave agrarom. Procenjuje se da bi ovim popisom, prvim nakon pola veka, trebalo da bude obuhvaćeno između 750.000 i 800.000 poljoprivrednih domaćinstva.

– Cilj popisa je da nijedan pedalj zemlje i nijedno grlo stoke ne ostane nepropisano. Popis će pokazati, pored ostalog, koliko se ljudi u Srbiji bavi poljoprivrednom proizvodnjom, kolika je korišćena poljoprivredna površina i stočni fond, kao i to kakva je i kolika poljoprivredna mehanizacija i koliko ima poljoprivrednih objekata, kakav je obim organske proizvodnje i one u ribnjacima, i kolika su područja pod šumama. Popis će predstavljati i najznačajniju bazu podataka za ocenu trenutnog stanja u ovoj oblasti i omogućiće projekciju daljeg razvoja srpskog agrara, ističe Šaponjić, ukazujući da je baš zbog svega ovoga značajno da naši poljoprivrednici daju tačne podatke, kao i da ne veruju u spekulacije da bi se podaci sa ovog popisa eventualno mogli zloupotrebiti u neke druge svrhe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari