Na Trgu republike održana svečanost u okviru Dana slobode 2021 1Foto: FoNet/Katarina Tomović

Danas obeležavamo veliko prijateljstvo i bratski odnos sa ruskim narodom koji traje vekovima, rekao je pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović na svečanosti u okviru obeležavanja Dana slobode 2021 na Trgu Republike kod spomen-ploče borcima Crvene armije.

Mladenović je podsetio da su upravo na Trgu, pre 77 godina, bili su sahranjeni heroji koji su oslobađali Beograd, a da ih je tada stradalo više od 900.

„Odlučili smo da Grad Beograd na ovaj način, slaveći dva važna datuma – 20. oktobar 1944. godine kada je Beograd oslobođen u Drugom svetskom ratu i 1. novembar 1918. godine kada je Beograd oslobođen u Prvom svetskom ratu, podsetimo da je sloboda nešto sveto, da se ona teško stiče i brani, ali kada je osvojite da je nešto što je važno skoro kao život“, naglasio je Mladenović.

Današnji program posvećen je Nikolaju Krajcovu i svim herojima koji su dali život za slobodu Beograda, istakao je Mladenović dodajući da se nada da je Beograd uspeo da mu se oduži tako što je jednoj ulici dato njegovo ime.

U okviru programa glumačka trupa omladinskog pozorišta Dadov izvela je predstavu“Odužujemo se saveznicima – scena Rusija“, a muzičar Dušan Svilar otpevao je rusku pesmu „Kaćuša“.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko zahvalio je na organizaciji Dana slobode, ocenivši manifestaciju kao značajnu za očuvanje zajedničke istorije Srbije i Rusije u Drugom svetskom ratu, ali i sećanja na heroje koji su izgubili živote, ali utvrdili slobodu, nezavisnost i zajedničke vrednosti koje su i sada u osnovi i temelju razvoja i Rusije i Srbije.

Manifestacija Dani slobode 2021. trajaće do 8. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari