Kvalifikacionim takmičenjem na kome je 11 od ukupno 40 orkestara iz 13 opština Pčinjskog i Jablaničkog okruga izborilo vizu za jubilarni 50. Sabor trubača koji će sredinom avgusta biti održan u Guči, završeno je 25. Vlasinsko leto“. Koncert je održao i orkestar Bobana i Marka Markovića, a završnoj večeri je prisustvovalo više hiljada žitelja juga Srbije.

– Ostvarili smo cilj da ove godine posebnu pažnju posvetimo turističkom potencijalu Vlasine i Vlasinskog jezera, najvećeg veštačkog jezera u Srbiji i u tome smo uspeli – navodi Biljana Nikolić iz Turističke organizacije Surdulica. Ona navodi da su promovisani i potencijali u proizvodnju zdrave hrane po čemu je području podno planine Čemernik odavno poznato. Reč je o bogatom rodu pečuraka, borovnica, drenjina, lekovitog bilja, kao i ribolovnom turizmu.

Ovogodišnjom manifestacijom zadovoljan je i predsednik opštine Surdulica Novica Tončev, koji navodi da je nakon usvajanja Urbanističkog plana Vlasine sada prioritet izgradnja sanitarnog prstena oko samog jezera.

– Sa povećanjem broja vikend kuća, ali i turista koji borave na vlasinskoj visoravni neophodno je da se oko jezera napravi sanitarni prsten kako bi se sprečilo izlivanje otpadnih voda u jezero. Projekat je urađen i uz pomoć države mi ćemo ga realizovati, čime stvaramo ambijent za razvoj turizma po ekološkim standardima naše zemlje, ali i EU – kaže za Danas Tončev.

Ovogodišnjem Vlasinskom letu prisustvovao je i Adam Tadić iz organizacionog odbora Sabora u Guči koji je izrazio zadovoljstvo gostoprimstvom domaćina, ali i kvalitetom nastupa mladih trubačkih orkestara sa juga Srbije.

– Drago mi je što će i ove godine jug Srbije predstavljati najbolji. Posebno lepo je bilo videti trubačku legendu Fejata Sejdića u društvu Bobana Markovića, koji su proslavili Guču, a i naš Sabor njih – kaže Tadić. Tokom tri dana manifestacije održano je više koncerata izvorne i duhovne muzike, nastupili su i folklorni ansambli iz Makedonije, Republike Srpske, Žagubice, Vladičinog Hana, a održane su i promocije turističkog potencijala opštine Staro Nagoričano iz Makedonije. Služila su se tradicionalna narodna jela, a više od sto vozača džipova imalo je svoju tradicionalnu „Džipijadu“. U okviru dana Inženjerske komore Srbije održan je seminar na temu „Razvojni program juga Srbije“, kome su prisustvovali i predstavnici Turističke organizacije Srbije, čime je program nadmašio estradu i izrazio konceptualno drugačiji pristup promociji kulturno turističkih potencijala juga Srbije.

Pobednici iz Surdulice odlaze u Guču

Preksinoć je pred više hiljada Surduličana održano i finalno veče kvalifikacija za 50. Sabor trubača u Guči. Po oceni žirija, najbolji orkestar je Elvisa Ajdinovića iz Surdulice. Prva truba takmičenja je Ekrem Mamutović iz orkestra Bakija Bakića iz Vranja, dok je za najboljeg trubača proglašen Milan Nikolić iz orkestra Božidara Nikolića iz Grdelice. Pored tri prvonagrađena trubačka orkestra, jug Srbije u Guči predstavljaće još osam orkestara, od ukupno 40 koliko je učestvovalo na Vlasinskom letu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari