Na Zlatiboru završen Forum o politikama ruralnog razvoja Jugoistočne Evrope 1Foto: SLJ

Na Zlatibori je danas, 12. septembra, posle dvodnevnog rada završen 3. Forum o politikama ruralnog razvoja Jugoistočne Evrope.

Dvodnevni skup, koji je okupio oko pedeset učesnika iz šest zemalja Zapadnog Balkana i Turske, bavio se , kroz sagledavanje primera iz prakse u ovim zemljama, različitim iskustvima i modelima podrške mladim ljudima u ruralnim krajevima.

Dobar deo vremena posvećen je ulozi  organizacija civilnog društva, kroz iznošenje iskustava o različitim  vidovima podrške i pomoći razvoju ruralnih krajeva, posebno mladima, od strane civilnog sektora.

Drugog dan rada učesnici trećeg Foruma o politikama ruralnog razvoja Jugoistočne Evrope su obišli nekolicinu seoskih gazdinstva na teritoriji opštine Čajetina koja se bave preradom mesa, proizvodnjom meda i seoskim turizmom.

Uspešni organizator i domaćin ovog foruma bila je Mreža za ruralni razvoj Srbije kao nosilac projekta „Aktivne lokalne teritorije za ekonomski razvoj ruralnih područja“ – ALTER, koga podržava Evropska unija.

Kako nam je rekao Dragan Roganović, predsednik Mreže za ruralni razvoj Srbije i menadžer projekta ALTER, danas na završetku Foruma, dokument sa preporukama nastalim na ovom skupu biće prezentovan, od 6. do 9 .novembra 2019.g. u Asturi (Španija) na 4. Evropskom parlamentu za ruralni razvoj.

Ovaj skup koji se organizuje, svake druge godine, bavi se podrškom ruralnom razvoju kroz partnerstva nacionalnih institucija, civilnog sektora i građana u zemljama Evrposke unije i zemljama kandidatima za članstvo u ovoj organizaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari