Nacionalni savet Goranaca organizuje "Goran fest" u Beogradu 1Foto: Amir Kajkuš

„Goran fest“ prva je velika manifestacija koju organizuje novoformirani Nacionalni savet Goranaca (NSG), čije je sedište u Novom Pazaru.

Podizanje nacionalne svesti kod goranske nacionalne manjine, kroz promociju tradicije, običaja i gastronomije, cilj je manifestacije koja će, u subotu 16.septembra, biti održana u Beogradu.
Predsednik NSG, Amir Kajkuš, objašnjava da su za ptvo predstavljanje odabrali glavni grad Srbije, jer u njemu živi najviše pripadnika te nacionalne manjine, a sledeće godine manifestacija će biti održana u Novom Pazaru.

– „Goran fest“ ima zadatak i da prekine stereotipizaciju, stigmatizaciju i predrasude o Gorancima, jer mi imamo mnogo da pokažemo iz svoje kulrure običaja. Mi postojimo deset vekova i cilj nam je da ovom manifestacijom postavimo kamen temeljac, koji bi neke stvari promenio u procesu intelektualizacije Goranaca – naglašava Kajkuš.

Festival će biti održan na otvorenom i njegovi sadržaji „asociraće na tradicionalne susrete, početkom maja, u Gori“. Biće muzičara i pesnika, koji će pevati i recitovati na goranskom jeziku. Na štandovima će biti izložene narodne nošnje, slike i poslastice.

Osim, predstojeće manifestacije, aktuelno je formiranje kulturno – umetničkog društva i pisanje monografije i knjige o istoriji Goranaca.

Nacionalni savet Goranaca formiran je prvi put, posle prošlogodišnjih izbora za nacionalne savete nacionalnih manjina. Izabran je elektorskim putem i sedište mu je u Novom Pazaru.

NSG je , za proteklih devet meseci, uspostavio dobru saradnju sa nacionalnim savetima Bošnjaka i Aškalija, a njegovi predstavnici postali su stalni sagovornici inostranih ambasadora i zvaničnika državnih institucija prilikom boravka u ovom gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari