Nadam se da Srbija neće poći mračnim putem Mađarske

Noam Čomski pisao Aleksandru Vučiću zbog beogradskog Instituta za filozofiju

Ostavite komentar


  1. Ljudi, Mađarska je u odnosu na Srbiju ideal demokratije. Mi više ličimo na staljinovu Rusiju ili hitlerovu Nemačku.

    1. Vidi se da robujete klišeima, koji vladaju u Srbiji a prevashodno su zasnovani na partijskoj i ideološkoj mržnji jednih prema drugima. U takvom odmeravanju „argumenata“ razum nema nikakav značaj. Madjarska je, ako hoćemo pošteno, jedna od najnacionalističkijih država u Evropi, ako ne i svetu, što ne smatram nikakvom naročitom manom već njihovim mehanizmom da opstanu i ostanu svoji i ono što jesu. Možda je Madjarska ideal demokratije ali, verujte, samo za državljane Madjarske, na čemu im se divim. Tako se ponaša najveći broj uspešnih država, naravno, ne obelodanjujući javno takav svoj stav. Za strance je to „crna rupa“ u kojoj mogu da nestanu novci, imovina a ponekad i glave. U bilo kakvom sukobu interesa, stranac nema nikakvih šansi. Instiktivni osećaj pripadnosti „stadu“ je ovde na najvećem mogućem nivou. U svom jeziku nemaju „dve strane“ reči. Za vreme višedecenijskog članstva u „Varšavskom paktu“, nisu prihvatili nijednu rusku reč, nijedan njihov običaj. Pitam se, koliko bi se nas Srba, za to vreme, pokrstiulo i pretopilo u nešto drugo? Mi možemo da ličimo na sve drugo, na haotičnu, anacionalnu i besciljnu rulju ali, nikako na Staljinovu Rusiju, ili Hitlerovu Nrmačku. Potcenjujete i jedne i druge. Nisu te države nikada bile tako beznačajne i bezopasne kao Srbija.

  2. Institut nije napravio neko istrazivnaje na temu Kov 19 sa osvrtom delanje demokratije na suzbijanje istog. Treba da se bave zivotnim problemima i uticaju filozofije na resavanje zivotnih problema . Kako su uvideli da im se sprema nesto tako se bave temama koje se ticu njihovog gasenja ?. Treba da su prakticniji u svojim istrazivackim temama koja si ticu svih gradjana .To sto su odrzali nekoliko predavanja na temu Uzmi u svoje ruke grad , to je nista , treba sa konkretnim primerima , gde je nesto uspelo sto predlazu, gde je nesto prozuzrokovalo samo nesklad kod gradjana u praksi onoga sto se predlaze.

  3. Ne treba se čuditi što je nekada veliki Čomski naseo na lažljivu i prevarantsku IFDT-ovu priču. Uveliko troši desetu deceniju života, pa su mu, razumljivo, mentalne sposobnosti znatno redukovane.

    1. Oduvek sam se divio kada polupismene bitange, govore o pismenosti Dobrice Ćosića ili naučnom potencijalu nekog člana SANU-a?! Čomski je doživeo da bude raskrinkan od strane srpskog „Insajdera“, koji je, za razliku od Čomskog mlad, što mu je valjda jedini najvažniji kvalitet. .

Ostavite komentar


Društvo

Šta meteorolog Đurđević poručuje pred najavljenu promenu vremena? 10

Šta meteorolog Đurđević poručuje pred najavljenu promenu vremena?

Kako je upozorio Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ), posle pretežno sunčanog i toplog vremena, u Srbiji danas dolazi do preokreta - promene vremena narednih dana doneće nestabilno vreme sa padavinama, ali uz grmljavine i grad. Klimatolog i meteorolog Vladimir Đurđević je u emisiji "Probudi se" objasnio šta nas tačno čeka. 

Naslovna strana

Naslovna strana za 8. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Nikolić, TV novinarka

List Danas je važniji nego ikada ranije. Kada ne bi bilo takvih novina, ne bismo ni znali kako prave novine treba da izgledaju.