Nadamo se da je reč o pojedinačnom incidentu: Eparhija šumadijska o crkvi u Kragujevcu ižvrljanoj grafitima 1Foto: Z. S. M.

Povodom sinoćnjeg incidenta u kome je skarednim grafitima ižvrljan hram Svetog Save u kragujevačkom naselju Aerodrom oglasila se i Eparhija šumadijska.

„Šumadijska eparhija Srpske pravoslavne crkve povodom grafita ispisanih na crkvi Svetog Save u naselju Aerodrom u Kragujevcu, a koji su od nadležnih organa kvalifikovani da izazivaju versku i nacionalnu netrepeljivost, izražava svoju zabrinutost, ali i nadu da se, ipak radi o pojedinačnom incidentu, koji će u najskorije vreme dobiti sudski epilog i da se slične stvari, uz pomoć nadležnih institucija i svih ljudi dobre volje, neće više događati ni u Kragujevcu, ni u bilo kom drugom gradu”, stoji u saopštenju Info službe Eparhije šumadijske.

U svom obraćanju javnosti medjima oni se istovremeno zahvaljuju Policijskoj upravi Grada Kragujevca, svim nadležnim organima Republike Srbije i Grada Kragujevca, a posebno svim Kragujevčanima na pomoći i podršci.

Inače, kao što je sinoć za Danas sveštenik Rajko Stevanović, starešina ovog hrama najavio tokom prepodneva prekrečeni su grafiti koji su bili ispisani na olatrskom deu crkve i njenoj okolini.

Da podsetimo juče popodne na donjoj strani crkve Svetog Save u kragujevačkom naselju Aerodrom, na behatonu postavljenom u okruženju hrama ka Avalskoj ulici, kao i na delu sportskog objekta u kome se nalazi sala za fizičko učenika kragujevačke Bogoslovije „Sveti Jovan Zlatousti” počinilac P. C. (28) je ispisao niz grafita tipa: Isusu Akber, Kosovo Srbija, Kosovo (pa srce) Alabanija Allah Akber ali God is Love, ili Tarik.

Kragujevačka policija je odmah uhapslila P. C., on se tereti za delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti i određen mu je pritvor od 48 sati.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari