Crkva Svetog Save u kragujevačkom naselju Aerodrom oskrnavljena skarednim grafitima 1Foto: Privatna arhiva

Hram posvećen spaljivanju moštiju Svetog Save u kragujevačkom naselju Aerodrom ižvrljan je danas čudnim, skarednim u svakom slučaju nejasnim grafitima. Policija privela počinioca.

Na donjoj strani crkve iza oltarskog dela, na behatonu postavljenog u okruženju hrama ka Avalskoj ulici, kao i na delu sportskog objekta u kome se nalazi sala za fizičko učenika kragujevačke Bogoslovije „Sveti Jovan Zlatousti” počinilac je ispisao niz grafita čija se sadržina teško može protumačiti.

Isusu Akber, piše na nekima od njih ispisanih po poleđini hrama ili na behatonskim pločama (uokvirenim u isvrtanom srcu), tu su i poruke da je – Kosovo Srbija, Kosovo (pa srce) Alabanija Allah Akber ali God is Love, ili samo Tarik?

Crkva Svetog Save u kragujevačkom naselju Aerodrom oskrnavljena skarednim grafitima 2
Foto: Privatna arhiva

Ovaj deo aerodromske crkve okrenut je ka Aerodromskoj ulici, pozadina je hrama pa tuda ljudi u ovom, jednom od najnaseljenijih i najurbanih delova grada ređe prolaze.

Počinilac je uočen tek posle sat vremena, negde između 14 i 15 sati danas popodne i kako očevici kažu policija ga je zatekla na licu mesta.

– Mladić koga je policija odvela ispisao je grafitima oltarski deo hrama, behatonske ploče, kao i deo sportske hale Bogoslovije, kaže za Danas sveštenik Rajko Stefanović, starešina hrama Svetog Save na Aerodromu.

Crkva Svetog Save u kragujevačkom naselju Aerodrom oskrnavljena skarednim grafitima 3
Foto: Z. S. M.

On ističe da ne bi mogao da iznese više detalja „jer je istraga u toku”.

– Inače, ako sutra bude lep dan, sve ćemo ovo da prekrečimo, završava otac Rajko Stevanović.

Kragujevačka policija se, inače povodom ovog slučaja, do noćas nije oglasila.

– To je katastrofa. Oskrnavljena je crkva Svetog Save koja je posvećena steljanim Kragujevčanima – Svetim novomučenicima Kragujevačkim. Jedna je od najlepših i najuređenijih crkava ne samo u našem gradu, kažu ogorčeni sagovornici Danasa, iz susednog naselja Jabučar, od kojih su mnogu učestvovali u njegovoj izgradnji.

Crkva Svetog Save u kragujevačkom naselju Aerodrom oskrnavljena skarednim grafitima 4
Foto: Privatna arhiva

Kako Danas nezvanično saznaje počinilac je mladić P. C. dvadesetih godina, iz obližnje Ulice Miodraga Šuovića u naselju Institut. Ovu informaciju je objavio i kragujevački portal ucentar.

Po priči komšija počinilac P.C. je jdno vreme živeo i radio u Nemačkoj „gde je pristupio vehabijama”. Ako je ova informacija tačna mogla bi da objasni deo grafita ispisanih na hramu Svetog Save na Aerodromu, drugi – pa i ne baš.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari