Inicijativa za ratifikaciju Evropske konvencije za naknadu štete žrtvama krivičnih dela sa elementima nasilja, koju je potpisalo 37 nevladinih organizacija, biće ove nedelje predata nadležnim državnim organima, rečeno je juče na konferenciji za novinare.

Ove NVO će tražiti da se usvoji adekvatno zakonsko ili drugo rešenje koje će osigurati postojanje delotvornog mehanizma putem koga će država, u duhu odredbi Konvencije, ispuniti svoju obavezu u vezi sa obezbeđivanjem kompenzacije i pristupu pravdi za žrtve. Konvenciju je Srbija potpisala u oktobru 2010. godine, ali do danas nije ratifikovana.

Predstavnica NVO ASTRA-Akcija protiv trgovine ljudima Ivana Radović rekla je da godinama nema poboljšanja kada je u pitanju naknada štete žrtvama trgovine ljudima i ocenila da je to neprihvatljivo ako se ima u vidu da je trgovina ljudima komercijalno krivično delo, jer oni koji se bave trgovinom ljudima na tome zarađuju.

„Ako bismo zanemarili aspekte nematerijalne štete kao što su strah, bol, poniženje, traume, neprihvatljivo je da za ono što ima komercijalne efekte žrtve ne dobiju nikakvo materijalno ili finansijsko zadovoljenje“, rekla je Radovićeva.

Sutkinja Vrhovnog kasacionog suda Biljana Sinanović je rekla da Zakonik o krivičnom postupku ima alate kojima omogućava određeni stepen zaštite žrtava kroz kategoriju posebno osetljivog svedoka i one imaju mogućnosti da od organa koji vodi postupak dobiju punomoćnika, da budu saslušane na poseban način. Ona je dodala da krivični postupak ne obavezuje da se odluči o imovinsko-pravnom zahtevu, odnosno o naknadi štete za žrtvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari