Nagrađeni najbolji mladi matematičari u Subotici 1Nagrađeni najbolji mladi matematičari, foto: J. Patarčić

U Velikoj većnici Gradske kuće danas su svečano dodeljene diplome i pohvale najboljim mladim matematičarima Subotice i Severnobačkog okruga.

Nagrade je dobilo oko 60 učenika osnovnih i 30 učenika srednjih škola za postignute rezultate na opštinskim i okružnim takmičenjima iz matematike.

Jedan od nagrađenih je Ognjen Tešić, učenik trećeg razreda IT smera u Gimnaziji “Svetozar Marković”, koji je na opštinskom takmičenju osvojio prvo mesto, na okružnom drugo mesto i time sebi obezbedio prolaz i na republičko takmičenje.

“Matematiku volim jer mi se nametnula još u mlađim danima i takmičim se već devet godina. Razmišljao sam i o fakultetu i planiram da upišem Matematički fakultet u Beogradu ili Elektrotehnički fakultet, a nadam se i diplomi sa državnog takmičenja koja bi mi donela maksimalan broj poena na prijemnom ispitu”, kazao je Ognjen.

Najveći uspeh ostvario je njegov vršnjak Dario Vajda, takođe učenik trećeg razreda IT smera u Gimnaziji “Svetozar Marković”.

On je na državnom takmičenju sa A kategorijom osvojio drugo mesto i time se plasirao na Srpsku matematičku olimpijadu.

“To mi mnogo znači, zato što se isplatio trud koji sam uložio u spremanje za takmičenja i matematiku sam izabrao zato što mi je oduvek dobro išla i onda sam radio na tome”, rekao je Dario.

Veliko interesovanje za matematiku i informatiku ima Mateja Srejić, učenik sedmog razreda Osnovne škole “Sonja Marinković”, koji se svake godine takmiči iz obe nauke i postiže izuzetne rezultate.

Ove godine je osvojio treće mesto na okružnom takmičenju iz matematike i pohvalu na državnom takmičenju iz informatike, dok je prošle godine napravio aplikaciju koja na mapi prikazuje lokacije svih električnih punjača u Srbiji, za koju je nagrađen prvom nagradom na “Projektnoj nedelji”.

“Volim matematiku zato što imam interes za taj predmet i osetim da mi je baš prijatno dok rešavam zadatke iz matematike”, istakao je Mateja.

Prema rečima Ljubice Kiselički, predsednice Komisije za matematička takmičenja, Subotica nastavlja tradiciju blistavih matematičkih rezultata, zbog čega se trude da sve vredne i marljive učenike uvek nagrade i predstave subotičkoj javnosti.

Uprkos tome što se situacija sa kovidom odrazila na njihovo učenje, svoj grad će na republičkom takmičenju iz matematike ove godine predstavljati sedam subotičkih đaka.

“Vidi se mnogo preskočenog, ali mislim da će učenici u svojoj želji da što više nauče i u tom grozničavom savlađivanju gradiva sve to nadoknaditi, bar što se matematičara tiče”, kazala je Kiselički.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari