Nagradu za borbu protiv korupcije "Svetionik" dobili aktivista Miroslav Mijatović, novinar Vuk Cvijić i BIRODI: Dodela u Nišu 21. decembra 1Foto: Stanislav Miljoković

Nacionalna nagrada za izuzetan doprinos u borbi protiv korupcije „Svetionik“, ustanovljena ove godine, za kategorije građanskih aktivista, novinara i organizacija civilnog društva, biće uručena laureatima 21. decembra u Nišu.

Dobitnici nagrade „Svetionik“ za 2023. godinu su Miroslav Mijatović, aktivista Podrinjskog antikorupcijskog tima (PAKT) iz Loznice, Vuk Cvijić, istraživački novinar nedeljnika NIN i Biro za društvena istraživanja (BIRODI) iz Beograda.

BIRODI se godinama, krajnje posvećeno, predano, istrajno, a na autentičan način, bori protiv korupcije, i na nacionalnom i na lokalnom nivou, vodeći računa o zaštiti „običnog“ građanina koji se suprotstavlja ovoj ozbiljnoj društvenoj anomaliji u svojoj sredini.

Nagradu za borbu protiv korupcije "Svetionik" dobili aktivista Miroslav Mijatović, novinar Vuk Cvijić i BIRODI: Dodela u Nišu 21. decembra 2
Foto: Sajt BIRODI

Vuk Cvijić se dugi niz godina bavi istraživačkim novinarstvom, u čijem je centru često koruptivno delovanje institucija i javnih funkcionera, od lokalnog do nacionalnog nivoa, a uz poštovanje profesionalnih i etičkih standarda.

Nagradu za borbu protiv korupcije "Svetionik" dobili aktivista Miroslav Mijatović, novinar Vuk Cvijić i BIRODI: Dodela u Nišu 21. decembra 3
Vuk Cvijić: Foto FoNet/ Ana Paunkovic

Miroslav Mijatović je dugogodišnji aktivista koji se direktno i posvećeno bavi temom korupcije- od zloupotreba javnih finansija do nepravilnosti u projektima „Jadar“ i „Rio Tinto“.

On je između ostalog pokretač narodne inicijative protiv rudnika litijuma, o čemu su izveštavali domaći, regionalni i evropski mediji.

Nagradu za borbu protiv korupcije "Svetionik" dobili aktivista Miroslav Mijatović, novinar Vuk Cvijić i BIRODI: Dodela u Nišu 21. decembra 4
Miroslav Mijatović/ Foto privatna arhiva

Nagradu “Svetionik” dodeljuje Nacionalna koalicija za decentralizaciju, u okviru USAID-ovog Projekta za unapređenje javnih nabavki u Srbiji.

Nagrade će dobitnicima uručiti direktorka misije USAID u Srbiji Bruk Ajšam.

One će biti dodeljene na ceremoniji u Deli prostoru koja će trajati od 11 do 13. časova.

Nezavisni žiri

U Nezavisnom selekcionom odboru za dodelu nagrade „Svetionik“, koji je odlučivao o dobitnicima, bili su Zlatko Minić, iz Transparentnosti Srbija, novinar Televizije Nova Željko Veljković i novinarka Danasa Zorica Miladinović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari