Češki premijer Petr Nečas najavio je da će Vlada već od naredne godine morati da rešava „rupu“ u budžetu povećanjem poreza na dodatu vrednost (PDV), ukoliko ove godine privredni rast Češke ne dostigne planiranih 2,5 odsto.

U intervjuu za jučerašnje Hospodaržske novini, Nečas je prvi put dopustio mogućnost da se PDV od sledeće godine poveća za 1,5 odsto, to jest da iznosi 19 odsto, pri čemu bi izuzeti bili lekovi i knjige.

Državni budžet je isplaniran u očekivanju privrednog rasta od 2,5 odsto za ovu godinu, ali prema poslednjima podacima, pre svega zbog usporavanja rasta nemačke privrede na koju je češka izvozno orijentisana, analitičari su revidirali prognozu rasta BDP-a u Češkoj na svega 1,9 odsto. To bi značilo oko 300 miliona evra manje u budžetu za narednu godinu. „Možemo da govorimo o kresanju nekih izdataka. A možemo da govorimo i o reviziji prihoda budžeta. Da li da u igru vratimo povećanje indirektnih poreza. Govorim o povećanju PDV-a na 19 odsto uz izuzetke za lekove i knjige“, rekao je Nečas češkom listu.

Novac za krpljenje budžetske rupe Nečas vidi i u većem oporezivanju lutrija i kockarnica, ali tako da ne počnu masovno da napuštaju Češku. „Mogu da zamislim i to da ćemo u svetlu nove privredne situacije smanjiti broj besplatnih dozvola za emisije gasova zagađivača. U prodaju bi išlo između 25 i 30 odsto“, rekao je Nečas. Ukoliko bi češka preduzeća te dozvole, koje sada dobijaju besplatno – recimo elektroenergetski gigant čEZ – ubuduće morala da plaćaju, država bi mogla da računa na dodatnih 666 miliona evra. Opoziciona levica oštro kritikuje Vladu premijera Nečasa zbog toga što povećava poreze, umesto da se pobrine da ga svi plaćaju i efikasno spreči mahinacije i utaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari