Najbolje staze za planinarenje sa decom 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/DS)

Planinarenje u Srbiji je pristupačna, jeftina, zabavna i korisna aktivnost koju možete raditi sa decom.

Sve veći broj istraživanja pokazuje da je provođenje aktivnog vremena na otvorenom dobro za naše zdravlje – i to važi i za decu i za odrasle. Planinarenje stazom može deci dati zabavne prilike da prelaze preko stena, da se penju preko oborenog drveća, da poboljšaju ravnotežu i snagu.

A učenje ljubavi prema prirodi kod dece od ranog uzrasta je veoma važno. Vođenje dece na planinarenje omogućava im da razviju doživotnu ljubav prema prirodi.

To je šansa za decu da napreduju i istražuju prirodno okruženje koje im nije poznato.

Planinarenje u Srbiji sa decom je odličan način da upoznaju i zavole sve predele naše zemlje, kako bi kasnije cenili prirodu i trudili se da je zaštite.

Ovo su najbolje staze za planinarenje u Srbiji sa decom.

Fruška gora

Šetnja Fruškom gorom, koja nije zahtevna planina, odličan je izbor za planinarenje u Srbiji sa decom. Ova oaza prirode u Vojvodini ima nekoliko izletišta i staza u kojima će deca uživati.

Popovica je najpopularnja staza na Fruškoj gori, koja je dugačka 4 km. Idealna je za pešačenje sa decom jer je ravna i ima samo nekoliko manjih uspona. Deca će uživati u pejzažima koji okružuju ovu stazu i čistom vazduhu.

Sa Iriškog venca možete krenuti u oblizak Fruške gore sa decom kružnom stazom, na kojoj ćete proći kraj nekoliko spomenika i vidikovca.

Staza na Fruškoj gori koja vodi sa Zmajevca biće interesantna deci jer se spušta ka još jednoj atrakciji Vojvodine. U pitanju je Vrdnička kula, koja može biti zanimljiv cilj vaše pešačke ture sa decom. Ovo stazom je moguće doći i do izletišta Brankovac. To izletište popularno je zbog spektakularnog pogleda da Novi Sad i okolinu grada.

Divčibare

Divčibare, planina kraj Valjeva, uvek asocira na zimske dečije radosti, jer je jedna od najboljih destinacija za sankanje i druge zimske sportove koje deca vole. Međutim, ova planina takođe krije uzbudljive staze za planinarenje kojima možete proći sa vašim mališanima.

Ako iz centra planine Divčibare prođete pored hotela Maljen, kroz naselje sa vikendicama, uputićete se ka Golubcu, vrhu visokom 1056 metara, do kojeg je put lagan. Ili je blag uspon, ili je staza ravna, što je odlično za decu. A kada stignete do cilja, trud će biti nagrađen impresivnim pogledom.

Paljba je druga popularna staza koja će deci biti ataraktivna, a početak staze je iza crkve. Prolazi kraj potoka Žujan, a ovom stazom deca će proći i kroz šume, kao i kroz livade. Cilj je vidikovac sa kojeg se vide svi vrhovi Maljena i razna sela u okolini.

Zlatibor

Najposećenija i najpopularnija planina u Srbiji idealna je za porodice koje, pored pešačenja, žele da deci pruže i druge zabavne sadržaje. U centru Zlatibora postoje brojne atrakcije, uključujući restorane, luna park, jahanje konja, igraonice. Ne zaboravimo i posetu pećini ili vodopadu.

Ali, najleši segment planine su svakako staze, na kojima ćete otkriti sve čari Zlatibora.

Staza ka spomeniku na Šumatnom brdu i vrhu Čuker biće deci zabavna. Do spomenika se stiže brzo, popločanom stazom sa trga. Od spomenika će deca rado krenuti kroz borovu šumu, koja izlazi na vidikovac. S vidikovca se možete spustiti ka stazi koja ide kraj kuća, prema jugu, do samog vrha, malo stmijim usponom koji će decu motivisati da postanu pravi planinari.

Iz centra Zlatibora, sa Kraljevog trga, sa decom možete krenuti i kroz pešački tunel kraj hotela „Olimp“. Ovaj tunel će vas odvesti ka vidikovcu Gradina, na kojem postoji teleskop, kroz koji se sasvim besplatno može posmatrati lepota planine Zlatibor. Ali, pogled je toliko veličanstven da seže čak do Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari