Jasna Bjeličić, Milena Todosijević, Aleksandra Krejović, Milica Marković, Mirjana Obrenović, Jelena Janković i Sara Ćaldović, učenice šestog razreda Osnovne škole Sava Jovanović Sirogojno u zlatiborskom selu Sirogojno, osvojile su prvo mesto u Srbiji na nedavnom takmičenju iz građanskog vaspitanja.

Jasna Bjeličić, Milena Todosijević, Aleksandra Krejović, Milica Marković, Mirjana Obrenović, Jelena Janković i Sara Ćaldović, učenice šestog razreda Osnovne škole Sava Jovanović Sirogojno u zlatiborskom selu Sirogojno, osvojile su prvo mesto u Srbiji na nedavnom takmičenju iz građanskog vaspitanja. Sa nastavnicom Natašom Virić, učenice su osmislile i brilijantno prezentovale projekat pod nazivom „Javna česma u Sirogojnu“. Pored tog priznanja i novčanog dela nagrade, stiže obećanje iz čajetinske opštine da će pomoći izgradnju javne česme u obliku brvnare, koja je zaštitni znak ovog kraja.

Obećanje opštine

– Bio sam oduševljen načinom na koji su deca prezentovala projekat. Svako dete u timu bilo je zaduženo za jednu oblast i sve je bilo odlično pripremljeno – rekao je Danasu Milan Stamatović, predsednik čajetinske opštine, a potom obećao da će za ostvarenje učeničke zamisli biti novca u budžetu.

– Opština će uraditi projekat i obezbediti novac kako bi ideja učenika dobila pravi smisao. Prema našim procenama izgradnja javne česme, koju su učenici osmislili, koštala bi oko 500.000 dinara, ali i da košta više novac bismo takođe obezbedili – poručio je Stamatović. Istakavši kao kuriozitet to što su deca iz seoske sredine bila najbolja na takmičenju iz građanskog vaspitanja, on je kao moguće objašnjene za to pronašao u rečenici pesnika Ljubivoja Ršumovića, poreklom sa Zlatibora, koji je rekao da „od dece u gradu pravimo kućne ljubimce, dok na selu rastu mali ljudi“.

Tokom tromesečenog rada na projektu, od nekoliko stotina stranica, učenice su primenile sve potrebne standarde i, što bi se jezikom današnjice moglo opisati, razradile studije opravdanosti i izvodljivosti. Kako objašnjava nastavnica Nataša Virić, učenice su najpre utvrdile šta je to što bi moglo da bude od opšteg značaja za selo. Započele su anketiranje meštana, razgovarale s predstavnicima mesne zajednice, javnih preduzeća, lokalne samouprave, crkve, odbornicima konsultovale privrednike, stručnjake Muzeja Staro selo u Sirogojnu, kao i mnoge druge.
– Deca su prepoznala da bi selu bila neophodna javna česma zbog velikog broja turista i đačkih ekskurzija u ovom živopisnom selu. Sami su osmislili projekat, izgled česme i odredili mesto gde bi mogla biti postavljena – kaže Virićeva, dodavši da je projektom ostvaren i edukativni cilj, jer su se učenici na praktičan način upoznali sa zakonskim procedurama i nivoima vlasti, kao preduslovima za realizaciju inicijative građana.
Istakavši da su na takmičenju u Beogradu projekat predstavili na ukupno četiri panoa, učenica Aleksandra Krejović objašnjava da su novčani deo nagrade za osvojeno prvo mesto u iznosu od 12.000 dinara uplatili na račun za realizaciju projekta. – Trebalo je najpre da ubedimo žiri da je Sirogojnu potrebna javna česma. Zatim smo na drugom panou predstavili načine na koje smo komunicirali sa predstavnicima lokalne vlasti, ali i zakonske osnove za realizaciju projekta. Treći pano poslužio nam je da prezentujemo predloge za rešenje problema, a na četvrtom panou ponudili smo plan našeg delovanja za ostvarenje projekta – objasnila je Aleksandra.
Dragan Lazić, direktor škole, ističe da su sva deca kreativna, ali da im je neophodan podstrek kako bi kreativnost ispoljila. On podseća da školu u Sirogojnu pohađaju 163 učenika, od kojih je dvadeset petoro osmi razred završilo sa odličnim uspehom, a među njima su četiri učenika sa Vukovom diplomom.
– Osim toga što su postigle veoma zapažen razultat na takmičenju, nagrađene devojčice su veoma dobri đaci – rekao je Lazić, podsetivši da je to drugi uzastopni put da su učenici ove škole pobedili na republičkom takmičenju, jer su prošle godine, u saradnji s Ambasadom Rusije, na temu „Prožimanje srpske i ruske tradicije“, takođe bili najbolji u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari