Najlošiji kvalitet vazduha u Vojvodini imaju Subotica i Sremska Mitrovica 1Foto: Pixabay / cwizner

Subotica i Sremska Mitrovica imali su najlošiji kvalitet vazduha u Vojvodini na osnovu rezultata ocenjivanja kvaliteta vazduha u 2016. godini.

Vlada Srbije usvojila je 8. marta ove godine Uredbu kojom je utvrđena lista kategorija kvaliteta vazduha po zonama za navedenu godinu, gde Subotica spada u treću kategoriju kvaliteta vazduha, prenosi Magločistač.

Prema Zakonu o zaštiti vazduha, treća, odnosno najniža kategorija predstavlja prekomerno zagađen vazduh gde su prekoračene tolerantne vrednosti za jednu ili više zagađujućih materija.

Prema uredbi, pored Subotice i Sremske Mitrovice, u treću kategoriju spadaju još i teritorije gradova Kragujevac i Valjevo, kao i aglomeracije Beograd i Užice. Prema navedenom zakonu pojam „aglomeracija“ označava zonu sa više od 250.000 stanovnika.

Ostale zone i aglomeracije utvrđene pomenutom uredbom spadaju u prvu kategoriju kvaliteta vazduha koja je utvrđena kao čist ili neznatno zagađen vazduh gde nisu prekoračene granične vrednosti nivoa ni za jednu zagađujuću materiju.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.