Najpoznatiji novosadski teatar za mlade i dalje bez prostora: "Mišolovka" verovatno neće raditi do daljeg 1Foto: Biljana Popović

Novosadski Teatar mladih „Mišolovka“ koji je ove godine završio sezonu sa više od 400 održanih dramskih radionica i dalje nema svoj prostor, pored svih apela i borbi poslednjih godina, te verovatno neće raditi do daljeg.

Teatar koji će sledeće godine slaviti desetogodišnjicu postojanja i koji trenutno ima četiri grupe dece i 110 članova nema svoj prostor, u kome bi u normalnim uslovima pripremali predstave.

„Prošlu sezonu završili smo tako što smo rekli publici da od jeseni ne možemo raditi jer nemamo gde. Sezonu smo završili i kao suorganizatori jednog pozorišnog festivala, pet premijera i bezbroj izvođenja predstava. Bili smo gosti raznih obrazovnih i kulturnih ustanova, nuđeno nam je da i dalje budemo gosti. Zahvalni smo na gostoprimstvu, ali sa ovolikim brojem dece i mladih ne možemo nigde biti gosti“, rekli su iz Mišolovke.

Kako dodaju, radili su nemoguće, zbog dece, zbog sebe, zbog roditelja, zbog zajednice čiji su deo, sa nadom da će im neko pomoći da reše pitanje prostora. Razumevanje je postojalo gde god su bili, ali rešenja na kraju ipak nema.

„Ne možemo da se takmičimo sa kockarnicama, ne možemo da platimo rentu koju oni mogu. I ovu sezonu smo završili sa istom tvrdnjom – ne možemo više, nemamo uslove, gasimo se. Razmišljali smo i da se nakon ove sezone ugasimo, ali to prosto ne možemo. Jednostavno, radićemo na ulici, na pijaci, u stanu, ma bilo gde dokle god ima onih koji žele da radimo sa njima i dok ima roditelja koji žele da radimo sa njihovom decom“, nastavljaju dalje.

Kako ističu, nuđen im je prostor, ali koji nije bio adekvatan. Imaju ogroman broj članova i ne mogu sve grupe da rade u jednom danu. Kostime, rekvizite i scenografije nemaju više gde da drže. U ovom trenutku imaju devet predstava koju mogu mesečno da se igraju. Ali nemaju gde.

Najpoznatiji novosadski teatar za mlade i dalje bez prostora: "Mišolovka" verovatno neće raditi do daljeg 2
Foto: Biljana Popović

„Ipak, neka se niko ne naljuti, ali kada vidimo objave naše dece, danas dramaturga, reditelja i glumaca, znamo da smo ostavili nekog traga.
Potreban nam je prostor samo za nas, rentiranje na mesečnom nivou, oko 100 metara kvadratnih. Da nema stubova posred prostora i da ima mokri čvor. Da nema stanara, odnosno stambenih jedinica iznad i pored nas – jer radimo sa decom koja viču, skaču, aplaudiraju jedni drugima. Potrebno nam je, konačno, da nam neko učini cenu, ne tražimo za džabe. To može biti kuća, magacin, veća garaža. Objekat koji ćemo mi pretvoriti u pravo, kamerno, omladinsko pozorište. Jer mi to jesmo“ objasnili su iz ovog teatra.

O ovom problemu Danas je već pisao. Tom prilikom Ibro Sakić, osnivač Teatra mladih „Mišolovka“, rekao je da se osećaju neprepoznato i nepriznato, iako su imali na stotine predstava i gostovanja, od igradnja u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti do Gospođinaca.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari