„Evropol, Interpol, juure naas…“: Novinar Danasa u Holandiji, u poseti najsigurnijoj zgradi Evrope (FOTO)

Reportaža

Ostavite komentar


  1. Živela sam u Holandiji i govorim holandski jezik, napustila sam doktorske studije, ali sladak u kategoriju visoko obrazovanih ljudi. Holandija je zemlja koja NEMA novinarstvo!! Nikakvo istraživačko novinarstvo. Vesti su šture, površne, bez naznaka da postoji ikakva ideja otkrivanja nečega bitnog gradjanima. Do te mere su vesti i novine bez informacija, da sam nakon dve i po godine traženja istih na raznim medijima odustala. Dakle postavlja se pitanje, zašto i kako je došlo do toga da se Europol uopšte nadje na tlu jedne totalno ne-evropski, već veoma VEOMA nacionalno orijentisane zemlje (za koju postoji samo i dalje Benelux)? Evropol po logici treba da bude u Francuskoj, Nemačkoj, Belgiji, nekoj od zemalja čija se državna politika zaista zasniva na ideji Evropske Unije i evropskog ujedinjenja. Holandija je zemlja bez stranih banaka, stranih investitora ima da se na prste jedne ruke mogu nabrojati. Do skoro nisu imali ni Amazon. Tek nedavno je počeo Amazon da posluje na toj teritoriji i to po drugim tarifama. Zemlja zaradjuje na narkoticima i planiraju da legalizuju i kokain. Masovno svi koriste marihuanu i opijate i odvratno je gledati mlade roditelje ili babe i dede koji to rade pred decom, unucima, svuda, svuda… Zemlja koja izrazito segregira strance od domaćih u školstvu itd. Holandjanke rade dva, tri dana u nedelji uglavnom, ali stranci rade pet dana u nedelji uglavnom. Ako imaju srece, expati iz istocno-evripakih zemalja, koji su inače prilično potcenjeni i diskriminisani, naći će posao u multinacionalnoj kompaniji u Roterdamu, malo teze u Amsterdamu. Oni što žive dalje moraće uglavnom da se zadovolje lošim poslovima, bez obzira na prethodno obrazovanje, ili da ne rade ako imaju više od 40 godina.

Ostavite komentar


Društvo

Proricanje krivičnih dela 10

Proricanje krivičnih dela

Tri karte za Holivud. Verujem da je svako gledao ovaj film u kome Branislav Lečić glumi komandira policijske stanice Gornje Polje, zaduženog da organizuje doček druga Tita. Kako bi sve bilo savršeno, on zabranjuje seljacima da drže stoku, zatvara sve koji bi mogli da predstavljaju "opasnost" i na kraju hapsi i rođenog brata koji je u tom trenutku došao iz Amerike, jer i on je sumnjiv.

Naslovna strana

Naslovna strana za 11. i 12. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Andrej Josifovski Pijanista, arhitekta i vizuelni umetnik

Danas čitam danas, da se ne bih osvrtao sutra.