Najzanimljivije razvodne parnice od pre 110 godina 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Na današnji dan pre 110 godina dnevni list „Mali žurnal“ objavio je u svojoj rubrici „Ženski svet“ par primera razvoda, jer o tome, kako je navedeno, često pišu strane novine, pa autor ove rubrike nije mogao da ne prenese najinteresantnije slučajeve.

Prema njegovim rečima, nema dana da novine ne pomenu neki američki razvod braka „kao kakav kuriozum“ i zbog toga je odlučio da i on prenese nekoliko slučajeva.

Sud procenio da tri četvrtine žena ima podosta prirodnih nedostataka

Neki Nemac po imenu Kraus se oženio u Americi jednom udovicom, koja je po njegovom mišljenju bila potpuno zdrava. Međutim, posle venčanja njegovom zaprepašćenju ne bi kraja kad je video da njegova mlada ne samo da ima jednu veštačku nogu, već i jedno veštačko oko.

Najzanimljivije razvodne parnice od pre 110 godina 2
foto: screenshot/digitalna.nb.rs

Gospodin Kraus je odmah nakon ovog saznanja podneo tužbu za razvod braka, navodeći da je prevaren i prikrivanjem prave istine na brak naveden.

Međutim, sud reši spor u korist gospođe udovice sa veštačkom nogom sa objašnjenjem da ne može biti ni reči o prevari, pošto je „njen muž pre braka nije ni pitao ima li prirodnih nedostataka“.

Uz to je sud dodao, da bi se kao opravdani razlozi za razvod braka mogli uzeti i lažni zubi ili lažna kosa, te da sud „ne bi mogao da izađe na kraj sa tužbama takve vrste kad danas tri četvrtine ženskog sveta ima masu prirodnih nedostataka“.

Škorpije, stonoge, stenice i druge bube

Kako piše novinar ovog lista, pre nekog vremena povela je brakorazvodnu parnicu protiv svoga muža neka g-đa Velh u Baltimoru u Americi.

Kao razlog za razvod g-đa Velh navela je da je njen muž, kao profesor prirodnjak, držao u njihovoj spavaćoj sobi žive pauke, škorpije, stonoge, stenice i još „vazdan druge žgadije ove vrste“.

Ona ih je morala lično nadgledati i nijednoj nije smelo ništa da fali. Međutim, gospođa Velh je bila vrlo plašljive prirode, te nije mogla nikada provesti noć na miru.

Zbog toga što to nije mogla da izdrži pokrenula je parnicu i sud je presudio u njenu korist.

Cigarete štetne ne samo po zdravlje, nego i brak

Druga opet Amerikanka se žalila na sudu protiv svoga muža kako zbog njega nije mogla oči da otvori od dima, jer je on tokom celog dana, pa i noću, cigaru za cigarom pušio, te se najzad rešila na razvod braka sa njim.

Pošto je gospođa „zbilja obolela od neprekidnih oblaka dima“ tu je parnicu i dobila.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari