Nakon pregovora u Vladi Srbije poljoprivrednici sutra nastavljaju protest 1Foto: M. Pudar

Predstavnici više poljoprivrednih udruženja iz Vojvodine odazvali su se danas pozivu Vlade Srbije i pregovarali o svojim zahtevima, zbog kojih su pokrenuli proteste.

Njih je danas u Vladi Srbije primila premijerka Ana Brnabić u prisustvu ministra finansija Siniše Malog i ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, kao i članova premijerkinog kabineta.

Kako ističu predstavnici Saveza udruženja poljoprivrednika Banata, pokazano je interesovanje predstavnika države za njihove probleme ali je od svih zahteva poljoprivrednika usvojen samo jedan, a to je isplata zaostalih subvencija.

„Nama je potrebno sistemsko rešenje za probleme u poljoprivredi koji su se nagomilali u poslednjih deset godina, i koje ne mogu da reše jednokratne pomoći koje su pominjane. Obećana je isplata zaostalih subvencija do 10. marta, to je za sada jedino sigurno a na ostalim zahtevima, rečeno je, radiće se i tražiti rešenje. Ukidanje akciza na gorivo i povećanje subvencija kažu da nije moguće, trebalo bi čekati rebalans budžeta na jesen a nama je sve posle aprila kasno“, kaže predsednik Saveza udurženja poljoprivrendika Banata Dragan Kleut.

Predstavnik Banatskih ratara Slavko Vukov kaže da im je rečeno da u okviru zakonskih rešenja možda postoji mogućnost rebalansa agrarnog budžeta i preraspodele sredstava za visinu subvencija po hekatru ali da o tome tek treba da se nađe rešenje.

„Svesni smo da je budžet formiran i da sada nema tu nekih velikih promena, ali nam je važno da nas salušaju i da razumeju koliko je u ovom trenutku ozbiljan udar na mala i srednja poljoprivredna gazdinstva i zašto je potrebna hitna intervencija države. Treba poljoprivrednu proizvodnju rešavati na duge staze, sistemskim rešenjima“, kaže Slavko Vukov.

Kako saznajemo, pegovori poljoprivrednika u kabinetu premijerke Srbije nastaviće se u petak, 25. februara.

To, ipak, nije odložilo za sutra najavljeni protest poljoprivrednika u više gradova Srbije.

Srpski poljoprivrednici održaće zajedničke protestne vožnje, u trajanju od sat vremena, u Šapcu, Zrenjaninu, Srbobranu, Žitištu, Rači, Dolovu, Itebeju, Blacu i Roćevićima.

Poljoprivrednici su svoje zahteve Vladi Srbije i predsedniku Srbije uputili još 14. februara.

Oni zahtevaju ukidanje akciza za evro dizel za registrovana poljoprivredna gazdinstva, subvencije od 200 evra po hektaru, redovnu i brzu isplatu svih zaostalih neplaćenih subvencija i isplatu svih budućih subvencija u roku do 60 dana od podnošenja zahteva.

Takođe, traže regulisanje uvoza smrznutog mesa iz inostranstva i regulisanje nekontrolisanog uvoza mleka u prahu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari