“Nakon pauze, dočekao nas je kordon pripadnika obezbeđenja koji se nalazio između gradonačelnika i građana”: Prekinuta javna rasprava o budžetu Zaječara 1Foto: Screenshot FB live

Javnu raspravu o Nacrtu Odlukе o budžеtu grada Zajеčara za ovu godinu, održana u ponedeljak 16. oktobra, prekinuta je nakon upozorenja Boško Ničića, koji je bio predsedavajući, zbog, kako on tvrdi “onemogućavanja od strane opozicionih odbornika, koji su snimali prisutne bez dozvole”.

Na javnoj raspravi je trebalo da se iznesu mišljenja i primedbe građana na predlog budžeta za tekuću godinu, ali se nije mnogo odmaklo od početka skupa.

“Javnu raspravu o Nacrtu Odlukе o budžеtu grada Zajеčara za 2024. godinu, na kojoj su građani trеbali da iznеsu primеdbе i mišljеnja na prеdlog budžеta, onеmogućila jе grupa opozicionih odbornika sa nеkoliko svojih pristalica. Oni su nеovlašćеno, prvo pokušali da snimaju prisutnе građanе, bеz njihovе dozvolе, a nakon upozorеnja prеdsеdavajućеg javnom raspravom, gradonačеlnika grada Boška Ničića da prеkinu snimanjе, i datе pauzе, nastavili sa galamom, zbog kojе građani nisu mogli da iznеsu primеdbе i mišljеnjе na prеdlog budžеta za 2024.godinu”, kaže se u saopštenju GU Zaječar, nakon prekinute rasprave.

U saopštenju se dodaje, da će se prеkinuta javna rasprava nastaviti, u intеrеsu građana, čim sе stеknu uslovi, a ista ćе biti organizovana i u nеkoliko sеla grada Zajеčara.

“Nakon pauze, dočekao nas je kordon pripadnika obezbeđenja koji se nalazio između gradonačelnika i građana”: Prekinuta javna rasprava o budžetu Zaječara 2
Foto: M.S. / Danas

Odbornik Zaokreta, opozicione grupacije, Uglješa Đuričković, koji je bio prisutan, za Danas kaže da su predstavnici vlasti navikli godinama unazad da Javne rasprave o bilo čemu se samo pro forme održavaju.

“Juče su na Javnoj raspravi o budžetu za narednu godinu bili prisutni odbornici opozicije, kao i malobrojni građani koji su želeli da govore, predlože i pitaju gradonačelnika zašto ne izdvaja novac za kapitalne projekte godinama, nego ispumpava novac građana na mnogobrojne načine koji završava u privatne džepove”, kaže Đuričković.

Prema rečima sagovornika Danasa, na raspravi odbornike i građane su dočekali predstavnici vlasti i njihovi prijatelji za koje u gradu važi da im služe za zastrašivanje.

“To govori o nemoći ove vlasti. O tome da su izgubili kompas i o njihovoj nervozi i strahu koji je sada već dostigao kritičnu tačku. Već nakon prvog pitanja koje mu je zasmetalo, gradonačelnik je prekinuo raspravu i odredio pauzu, jer mu se nije dopalo što je jedan građanin snimao raspravu. Nakon pauze, dočekao nas je kordon pripadnika obezbeđenja koji se nalazio između gradonačelnika i građana. Jeste da su se oni otuđili od naroda, ali još jednom su pokazali i da se plaše istog tog naroda. Skandalozno je ponašanje jednog gradonačelnika, nažalost našeg grada, koji se plaši snimanja rasprave o tome kako se novac građana treba trošiti na raspravi koja je javna. Na kraju je prekinuo raspravu, a na društvenim mrežama se pohvalio pohvalnicom USAID-a za transparentnost koja je dodeljena gradu”, objašnjava Đuričković šta se dešavalo.

On takođe ističe da je očigledno da gradonačelnik nije čitao priručnik USAID u kom jasno piše da je snimanje javnih rasprava i okupljanja nešto sasvim normalno.

“Nakon pauze, dočekao nas je kordon pripadnika obezbeđenja koji se nalazio između gradonačelnika i građana”: Prekinuta javna rasprava o budžetu Zaječara 3
Foto: M. S. / Danas

“Biće obavešteni o njegovom ponašanju, pa da mu ovu „veliku i značajnu“ pohvalnicu mogu povući i oduzeti, pošto očigledno ni oni ne znaju da se ne prenose ni sednice skupštine, ni javne rasprave, da građani žive u mraku, ali saznaće. Iako svakog dana pomeraju granicu bahatosti, nas to ne iznenađuje, mi to od njih očekujemo, nakon toliko godina gubi se kompas, gube se kriterijumi, otuđuje se od naroda”, kaže on i dodaje:

“I nije ovde problem gradonačelnik, nego sistem u kom se nagrađuju oni koji kažu „mi smo gazde u ovoj kući“, a to je kuća građana. E pa niste vi ni gazde, niti su to vaše pare, već svih Zaječaraca”.

Podsećamo, javna rasprava je počela u ponedeljak u 13 sati, u velikoj Sali Skupštine Zaječara, ali nakon što se prva javila žena kojoj je izgorela kuća, i upitala šta se dešava sa montažnim kućama koje je obećao, Ničić je kazao da je tema javne rasprave budžet za sledeću godinu i da se o tom pitanju ne može rasravljati sada.

Nakon toga on je zamolio građane koji snimaju javnu raspravu da ugase telefone, i prekinuo raspravu na sat vremena.

Po povratku u salu, zahtevao je da građani koji snimaju to prekinu, i tako je došlo do žestoke rasprave, sa odbornicima opozicije.

U jednom trenutku gradonačelnik je odborniku Đuričkoviću dobacio “da treba da se leči”.

Đuričković mu je više puta kazao da Skupština Zaječara nije njegova kuća, a nakon toga je gradonačelnik pozvao obezbeđenje koje je stalo ispred klupa, tako da su oni razdvajali gradonačelnika od opozicionih odbornika.

Posle neuspešnih pokušaja da nateraju građane i odbornike da isključe telefone, Ničić je definitivno prekinuo javnu raspravu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari