Nakon puštanja u rad rekonsturisane topionice, u Boru ponovo povećano zagađenje sumpor-dioksidom 1Foto: Privatna arhiva

Svega mesec i po dana od kada je puštena u rad rekonstruisana borska topionica bakra kompanije Srbija Ziđin Koper, merni aparati Agencije za zaštitu životne sredine u gradskom parku danas su izmerili koncentraciju sumpor-dioksida u vazduhu od 600 do 700 mikrograma po metru kubnom, što je gotovo dvostruko više od propisanih 350, piše Istmedia.rs.

Rekonstruisana topionica, u koju je, po rečima menadžmenta kineske kompanije uloženo 320 miliona američkih dolara, od čega 100 miliona u zaštitu životne sredine, počela je u aprilu prošle godine kada je i zaustavljen proces dobijanja bakra.

Ipak, na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, vazduh u gradskom parku u Boru danas je u periodu od 14 i 15 sati ocenjen kao jako zagađen,

Preporuke Agencije za ponašanje stanovništva je izbegavati sve fizičke aktivnosti u spoljašnjoj sredini, skratiti boravak na otvorenom, preusmeriti obavljanje uobičajenih aktivnosti u zatvoreni prostor dok se ne poboljša kvalitet vazduha.

Svečanom puštanju u rad nove topionice, 1. marta prisustvovala je i mininstarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović, koja je događaj ocenila kao veliki dan za Bor, jer je kineska kompanija među najvećim izvoznicima u Srbiji, i da je to uticalo na poboljšanje uslova života u Boru i Majdanpeku..

Istaknuto je da će nova topionica umesto nafte, uglja i drugih zagađujućih visokozagađujućih goriva koristiti prirodni gas, a koncentracija emisije čestica dostići će nivo od 5 mg po metru kubnom, što je ekološki standard Evropske unije.

Merni podaci Agencije do sada nisu pokazali povećanje zagađenja pm česticama, a danas je prvi put zabeleženo povećanje sumpor dioksida u vazduha.

Boranima ostaje nada da je današnje zagađenje posledica uhodavanja u novo postrojenje koje će imati dvostruko veći kapacitet proizvodnje katodnog bakra, odnosno. 200.000 tona.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari