Nakon radova koji su kasnili dva meseca, pijaca u Užicu konačno otvorena 1Foto: Ana Milošević

Zelena pijaca Lipa, u centru Užica, čija je rekonstrukcija trebalo da se završi pre dva meseca, konačno je ponovo otvorena.

Zbog treće faze radova, koja je počela 21. juna ove godine, pijaca je preseljena na parkiralište ispred gradskog stadiona, što je izazivalo velike gužve u saobraćaju i negodovanje građana koji žive u tom delu grada.

Iako je tebalo da se završi za, kako je bilo panirano 120 dana, radovi su okončani pre neki dan, a od danas su na njoj prodavci i kupci.

„Zbog usaglašavanja projektne dokumentacije i naglog porasta cena građevinskog materijala, radovi su trajali duže od predviđenog roka, ali zahvaljujući dodatnim sredstvima iz budžeta grada završeno je natkrivanje i uređenje prostora i nabavka novih tezgi“, piše na sajtu Grada.

Reakcije Užičana na novi izgled pijace i njenu funkcionalnost su različite – od krtitika do pohvala, a komentare o tome su ostavljali na FB stranici Danas Užice.

„Čardak ni na nebu, ni na zemlji“, „Trebalo je napraviti halu, a ne ovaj visok krov. Katastrofa“, „Kao hangar za avione“, „Izgleda kao podsmevanje svim trgovcima koji su tamo po osam-devet sati, po snegu i suncu. Bruka i sramota!“, „Kao i sve što ova vlast pokuša da uradi. Užas!“.

„Kao hangar za avione“, „Ja sam mislila da će ovo biti zatvoreno, da se jadan narod ne smrzava. Ovako, verovatno, još jednom lepo oprane pare“, „Arhitekta se bas potrudio. Ima stalno da bude zavejana“…

Ima i drugačijih mišljenja.

„Fino, mada mislim da je trebalo da je zatvore i sa strane, da se oni jadnji ljudi zimi manje mrznu. Ali, bar im ne kisne“.

„Divno. Prošla sam kroz pijacu, pravo gospodski. Ako se ovako nastavi, Užice će postati mali Carigrad. Politika me ne interesuje i nisam ni u kakvoj stranci, niti me zanimaju, pogotovo ne naš predsednik Vučko i kompanija“, „Nešto slično sam video na Novom Beogradu. Lično mi se dopalo. Sad, kako će se pokazati kod nas, videćemo. Ne treba osuđivati unapred novine“.

Nakon radova koji su kasnili dva meseca, pijaca u Užicu konačno otvorena 2
Foto: Nenad Kovačević

Kompletna rekonstrukcija je obavljena u tri faze i koštala je više od milion evra.

Prva faza je počela je 2018. godine, kada je izgrađena upravna zgrada JKP Bioktoš, koje upravlja pijacom, površine 600 kvadratnih metara i 18 lokala za izdavanje.

U drugoj fazi je izgrađena još jedna zgrada iste površine sa 41 lokalom za izdavanje čime je, kako se navodi na sajtu Grada, „rešen dugogodišnji problem prodavaca na Robnoj pijaci Međaj, koji danas trguju u daleko boljim uslovima od onih koje su imali na staroj lokaciji“.

Usledila je i treća faza, odnosno natkrivanje pijace i zamena dotrajalih tezgi.

„Radost Užičana“

„Na radost svih Užičana, zelena pijaca je ponovo u funkciji. Grad je, posle radova vrednih više od milion evra, dobio savremenu tržnicu sa mnogo humanijim i boljim uslovima za prodavce i kupce“, navodi se na sajtu Grada.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari