Zašto kasni zavšetak rekonstrukcije zelene pijace u Užicu 1(Arhiva) Foto: Nenad Kovačević/Danas

Zelena pijaca u Užicu, čija poslednja faza rekonstrukcije kasni i trebalo je da se završi do početka prošlog meseca, kako najavljuju predstavnici užičke vlasti, „biće otvorena za 15 do 20 dana“.

Zbog radova, pijaca je 21. juna ove godine preseljena na parkiralište ispred gradskog stadiona, što je izazvalo povremene kolapse u saobraćaju, ali i negodovanje građana koji žive u tom delu grada.

Radovi su počeli 27. juna i još uvek traju, iako je bilo obećano da će se završiti za 120 dana, odnosno početkom novembra ove godine.

Zanimljivo je to što na investitorskoj tabli na gradilištu nema datuma početka radova, iako je to zakonska obaveza, pa je neko od Užičana napisao „Kad ste počeli“, ali je navedeno da će oni trajati 120 dana.

Zašto kasni zavšetak rekonstrukcije zelene pijace u Užicu 2
Tabla bez datuma početka radova: Foto: N. Kovačević

Nataša Milović Stefanović, direktorka JKP Bioktoš koje upravlja pijacom, tokom poslednje sednice Skupštine grada, a na zahtev odbornika opozicije, kazala je da rekonstrukcija kasni „zbog viška radova i nepredviđenih radova“, kao i zbog sudskog spora koji je u toku sa jednim zakupcem na toj pijaci.

Ona je rekla da je u dve faze rekonstrukcije, koje su obavljenje 2019. i 2020. godine, Bioktoš uložio 100 miliona dinara.

Treća faza, koja nikako da se završi, kako je rekla, košta 62 miliona, od kojih je iz budžeta Grada izdvojena suma od 42 miliona, a Bioktoš je učestvovao sa 20 miliona dinara.

O tome kada će pijaca početi da radi, umesto nje, odgovor je ponudio Srđan Nedeljković, član Gradskog veća.

„Očekujemo da će, u narednih 15 do 20 dana, zelena pijaca biti puštena u funkciju“, kazao je Nedeljković i dodao da „radovi kasne, ali da će rešiti svi problemi“ i istakao da se zelena pijaca „rekonstruiše nakon 40 godina“.

„Posle 40 godina ušli smo u taj projekat. Tačno je da kasni mesec-dva, ali to će biti završeno. Rekonstrukcija će koštati oko 70 miliona dinara. Uskoro se očekuje otvaranje pijace i naši poljoprivrednici će imati adekvatne uslove za rad. Zar to nije za pohvalu? Očekujemo u narednih 15 do 20 dana da će zelena pijaca biti puštena u funkciju“, kazao je Nedeljković.

Zašto kasni zavšetak rekonstrukcije zelene pijace u Užicu 3
Pijaca kod stadiona/ Foto: N. Kovačević

I građani su, na Fejsbuk stranici Danas-Užice, komentarisali radove na pijaci.

„Jutros sam prošla kroz pijacu. Izgledalo mi je kao da sam u nekom drugom gradu. Svaka čast“, navela je Milica J., a Nevenka S. je dodala: „Konačno, hvala bogu“.

„Valjda je i naš grad zaslužio neki napredak, makar i sa novom pijacom. Baš je lepo. Konačno“, navela je Gordana D. „da užička pijaca bude uređena“.

“Naš svemirski pijac, probili su rok od dva meseca, čuo sam zbog podnog grejanja“, duhovit je Mileta K.

„Nove tezge, stara promaja. Pijačari će se i dalje smrzavati, ali u lepšem ambijentu“, smatra Sofija B. a sličnog stava je Milos K. koji je prognozirao da će „polovina prodavaca otići sa pijace za godinu dana, jer će propasti od promaje i zime“.

Nove tezge

Osim rekonstrukcije, direktorka Bioktoša je rekla da je za 15 miliona dinara kupljeno 170 tezgi od firme Potens iz Požege i da će se reparirati postojeći kiosci, njih 18, što će koštati dva milona dinara, te da će „prodavci imati bolje uslove za rad na savremenoj pijaci“.

Prizivanje pohvala

„Hajdemo da pohvalimo nešto što je za pohvalu. Ako ima problema i radovi kasne, hajde da vidimo zašto je to tako, ali sve će se to uskoro rešiti“, poručio je opozicionim odbornicima većnik Nedeljković.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari