Naopako u Valjevu: Posečen stogodišnji dud da bi se postavio semafor 1Foto: Kolubarske.rs

Na raskrsnici Sinđelićeve i Pasterove ulice u Valjevu u toku su radovi na postavljanju semafora. U okviru tih radova posečena su dva velika stabla, što je izazvalo burne reakcije mnogih građana, koji su negodovali zbog uklanjanja drveća koja će, kako im je rečeno – „smetati semaforu”, piše portal Kolubarske.rs.

Prema rečima onih koji žive u neposrednoj blizini, a kako Kolubarske prenose, bez razloga je posečen stogodišnji dud, koji je „štitio i od buke saobraćaja i od prašine”.

Branko Vuković, rukovodilac Odeljenja za građevinsko zemljište i infrastrukturu, kaže da je jedno stablo moralo biti posečeno zbog toga što bi zaklanjalo semafor, dok je dud neplanski posađen i on je posečen na zahtev vlansika kuća u neposrednoj blizini.

Naopako u Valjevu: Posečen stogodišnji dud da bi se postavio semafor 2
Foto: Kolubarske.rs

– Imali smo bar 15 pritužbi građana da im se taj dud naslanja na kuću, grane ulaze u oluke i padaju na crep, da njegovo korenje ugrožava ogradu i podzidu, otuda su tražili od nas da ga uklonimo. Mi to ranije nismo mogli da uradimo jer su nam smetali kablovi, ali smo sada iskoristili priliku da i taj dud posečemo zajedno sa stablom koje će smetati semaforu. Ništa nismo radili protivzakonito i neplanski, kaže Vuković.

Reakciju sugrađana izazvalo je i to što će semaforski stubovi biti postavljeni nasred trotoara, i to sa obe strane, tako da oni koji dolaze ili idu ka Pasterovoj ulici i Petom puku, posebno oni koji voze bebe u kolicima, kao i osobe sa invaliditetom, neće moći da prođu trotoarom jer nema dovoljno prostora.

Naopako u Valjevu: Posečen stogodišnji dud da bi se postavio semafor 3
Foto: Kolubarske.rs

Na pitanje Kolubarskih.rs da li je moralo stubove postaviti nasred trotoara ili je moglo drugačije, Vuković kaže da se ništa ne radi napemt nego se radi po projektu te da je tačno definisano gde treba da budu postavljeni semafori.

– Ukoliko se ispostavi da će taj semaforski stub praviti probleme i da će biti otežano kretanje, moraćemo da nađemo neko rešenje. Mi ne možemo sada zaustaviti postavljanje semafora ako je po projektu određeno da oni budu postavljeni na tom mestu, rekao je on.

Takođe, na pitanje novinara ovog portala – kako je neko mogao da projektuje semaforski stub nasred trotora i to tako da je nemoguće proći sa kolicima, Vuković kaže da „verovatno nije moglo drugačije” i ponavlja da će naći „najbolje rešenje kako niko ne bi bio ugrožen”.

Naopako u Valjevu: Posečen stogodišnji dud da bi se postavio semafor 4
Foto: Kolubarske.rs

Rekonstrukcija raskrsnice Sinđelićeve i Pasterove ulice, na kojoj će biti postavljen semafor, radi valjevsko preduzeće Procesor elektronika, koje je bilo jedini ponuđač na javnoj nabavci. Vrednost radova, koji su počeli pre skoro mesec dana, je 4,9 miliona dinara sa PDV-om. Projekat rekonstrukcije ove raskrsnice je uradila beogradska firma „Model 5”.

U Gradskoj upravi novinarima ovog medija je rečeno da je „semaforizacija ove opterećene raskrsnice bila u planu, a na zahtev velikog broja sugrađana, još prošle godine i da je tada urađen i projekat”, pišu Nezavisne internet novine Kolubarskog okruga.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari