Napad na Crtu 1Foto: Logo

Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) ukazuje danas u saopštenju da je Televizija Pink u prilogu u sredu emitovanom u Nacionalnom dnevniku,“iznošenjem netačnih informacija i namernim izvrtanjem konteksta.

To je pokuša da se diskredituje posmatračka misiju CRTE, kao i članica Upravnog odbora CRTE novinarka Tamaru Skrozza, kaže se u saopštenju CRTA i ističe da izborne procese, u svojstvu domaće posmatračke misije, posmatra u skladu sa međunarodnim standardima“.

„CRTA je pratila parlamentarne izbore 2016. godine i predsedničke izbore 2017. godine, kao i lokalne izbore u Zaječaru i Pećincima 2017. godine i time doprinela većoj informisanosti građana o navedenim izbornim procesima“, naglašava se u saopštenju.

„Podsećamo da je prilog TV Pink usledio samo dan nakon što je CRTA predstavila analizu izveštavanja medija u periodu pre početka zvanične kampanje za beogradske izbore“, napominje CRTA.

Prema nalazima CRTE, ta analiza je je pokazala da postoji nejednaka medijska zastupljenost političkih aktera i da je prisutna takozvana „funkcionerska kampanja“.

Ovi nalazi, istovetni su i sa nalazima iz prethodnih izbornih ciklusa, ukazuje CRTA, koja je tom prilikom iznela i niz predloga različitim izbornim akterima kako bi se prevazišli, sada već sistemski, propusti tokom kampanje.

Nalazi i preporuke CRTE iz prethodnih izbornih procesa podudaraju se sa nalazima i preporukama međunarodne posmatračke misije OEBS/ODHIR i drugih posmatrača.

U saopštenju CRTA ističe da je članica Globalne i Evropske mreže organizacija koje se bave posmatranjem izbora – ENEMO i GNDEM.

Objektivnost, poštovanje standarda i privrženost istini su osnova na kojoj smo izgradili našu misiju, poručuje CRTA, koja će i nadalje obaveštavati građane o kvalitetu izbornog procesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari