Policija za Danas povodom napada u Sremskoj Mitrovici: Dečak udario dečaka sto metara od školskog dvorišta, napadač procesuiran 1Foto: Beta/Dragan Karadarević

Portparolka Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici Željka Avrić potvrdila je za Danas da se slučaj nasilja koji je zabeležen kamerom i deli se po društvenim mrežama desio pre sedam dana u tom gradu i to ne u Ekonomskoj skoli, kako se navodi, već sto metara od školskog dvorišta.

Iako se na snimku čini sa je žrtva devojčica, Avrić kaže da je u pitanju dečak koji ima dužu kosu i da su i žrtva i počinilac maloletni.

Oštećeni je obavestio školskog policajca i upravu škole koji su kontaktirali policiju.

– Policija je odmah po prijavi događaja reagovala. Osumnjičeni za napad je u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom za maloletnike procesuiran – rekla je Avrić.

Ona nije imala informaciju da li su žrtva i počinilac učenici Ekonomske skole.

Snimak vršnjačkog nasilja, na kom se vidi kako jedan dečak nogom udara drugog a potom i rukama, obišao je društvene mreže, a objavili su ga i pojedini mediji.

Da podsetimo, najnovije istraživanje Centra za slobodne izbore i demokratiju pokazalo je da se mladi u Srbiji uglavnom osećaju bezbedno, a kao najveće rizike po svoju sigurnost izdvajaju tri stvari.

Vršnjačko nasilje ne obuhvata samo fizičko nasilje među vršnjacima, već je ono daleko širi spektar ponašanja, poput verbalnog nasilja, psihološkog, socijalnog, kulturnog, seksualnog… Ono što je zajedničko svim ovim formama nasilja jeste to da se detetu i njegovoj reputaciji nanese povreda ili moguća povreda.

Važno je napomenuti i da svako nasilje među vršnjacima nije vršnjačko nasilje, već ono mora da ispuni uslov da se ponavlja ili ima tendenciju da se ponavlja. Ono što je glavna karakteristika vršnjačkog nasilja jeste neravnopravan odnos moći između žrtve i nasilnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari