U talasu napada na diplomatske i vladine institucije u Kabulu i u najmanje tri istočne provincije Avganistana, talibani su juče pokrenuli timove bombaša samoubica i drugih boraca. Pre nego što su se oglasile prve eksplozije, oni su zgrade satima držali pod opsadom, preneo je Njujork tajms.


Talibani su u saopštenju objasnili da je reč o njihovoj „prolećnoj ofanzivi“: „To je takođe poruka onim stranim zapovednicima koji smatraju da su se talibani izgubili. Upravo smo pokazali da smo tu i da možemo da krenemo u napad kad god hoćemo“. Zabiulah Mudžahid, portparol talibana, u SMS-u novinarima, naveo je da „šaljemo bombaše samoubice u Kabul i oni sada preuzimaju Parlament, ambasadu SAD i sve diplomatske zgrade.“

Portparol NATO potvrdio je da je u Kabulu juče bilo napada na najmanje sedam lokacija. Policija je saopštila da su se talibani skoncentrisali na ulaz u predsedničku palatu i Parlament.

Pucnji iz automatskog oružja i eksplozije odjekivali su u blizini ambasada Velike Britanije i Nemačke, kao i glavnog vojnog kampa NATO, što je obično dobro čuvan deo grada, navodi izveštač njujorškog lista. Iz nemačke ambasade i još nekih zgrada kuljao je dim. Granate su padale blizu britanske, kanadske ambasade i kancelarije Svetske banke.

U Ambasadi SAD je proglašena uzbuna, a osoblju je naređeno da ode u sklonište, rekao je izveštač Frans presa čija se kancelarija nalazi blizu ambasade, u kvartu Vazir Akbar Kan gde su mnoge diplomatske misije, prenela je Beta. Prema nepotvrđenim informacijama, zapaljen je novi hotel „Kabul star“ koji je u blizini američke baze, kancelarije UN i predsedničke palate.

U Pakistanu oslobodili 400 zatvorenika

Dera Ismail Kan – Talibanski pobunjenici su juče posle borbe iz zatvora na severozapadu Pakistana oslobodili 400 zatvorenika svojih istomišljenika, od kojih je policija više od 20 opisala kao veoma opasne, prenela je Beta. Naoružani automatskim oružjem i ručnim bombama, napadači su pre zore upali u zatvor u gradu Banuu, blizu granice Avganistana i eksplozivom probili glavnu kapiju i dva zida. Potom su se probili do dela zatvora u kojem su osuđenici na smrt, borili se sa stražarima oko dva sata da bi oslobodili svoje istomišljenike. Jedan od pobeglih, Adnan Rašid, osuđen je na smrt zbog učešća u pokušaju atentata na bivšeg predsednika Pakistana Perveza Mušarafa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari