Okružni sud u Užicu usvojio je tužbu Opštinskog odbora SRS u Novoj Varoši i radikalima vratio četiri mandata koje su odbornici Mićo Rogović, Dragoje Drndarević, Ljubomir Zečevići Radoslav Lekovićzadržali prilikom nedavnog prelaska iz SRS u redove novoformirane Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića.

Nakon lokalnih izbora održanih u maju, SRS je osvojio šest odborničkih mandata u klupama SO Nova Varoš sa ukupno 27 odborničkih mesta. Za nove odbornike, SRS je predložio Milana Kneževića, Jagodu Živković, Mira Glavonjića i Nebojšu Matovića, a njihovi mandati će, kako se očekuje biti verifikovani na narednom zasedanju opštinske skupštine.

Uoči lokalnih izbora Rogović, Drndarević, Zečevići Lekovićsu, kao i ostali kandidati za odbornike radikala, shodno odredbama Zakona o lokalnim izborima sa SRS sklopili ugovor kojim su stranci stavili na raspolaganje svoje odborničke mandate. Ugovorom koji je overen u Opštinskom sudu oni su ovlastili SRS da, kao podnosilac izborne liste, može slobodno raspolagati njihovim mandatom i samostalno odlučiti da li će i kada u njihovo ime podneti ostavku na mesto odbornika u SO Nova Varoš. Polovinom septembra, nakon rascepa u SRS, oni su, međutim, Opštinskom sudu i Izbornoj komisiji dostavili izjavu o povlačenju blanko ostavki, tvrdeći da su ugovor sa SRS potpisali pod prisilom.

– Članom 47. stav pet Zakona o lokalnim izborima izričito je propisano da se „podneta ostavka i ovlašćenje koji su dati u blanko ostavci ne mogu opozvati“ – piše između ostalog u presudi Okružnog suda u Užicu koju je potpisala predsednica Sudskog veća Ljubinka Masal. Tužbu Okružnom sudu odbor SRS je uputio nakon što na zasedanju SO Nova Varoš, održanom početkom decembra, zahtev radikala za razrešenje odbornika SNS nije dobio potrebnu skupštinsku većinu, uprkos mišljenju mandatno-imunitetske komisije „da su ispunjeni svi zakonom propisani uslovi za prestanak mandata“. Zahtev nije prošao jer je prilikom glasanja većina odbornika vlasti i opozicije ostala uzdržana, dok su za razrešenje glasala jedino dva odbornika SRS, Miljko Roljevići Branko Bošnjaković. Potrebnu skupštinsku većinu tom prilikom nije dobio ni zahtev radikala za razrešenje člana Opštinske izborne komisije Jezdimira Dakića, koji je napustio SRS i takođe prešao u redove SNS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari