Stotine demonstranata sukobilo se juče s pripadnicima policije i pristalicama Vlade u Bengaziju, drugom po veličini gradu u Libiji. Procenjuje se da je tom prilikom povređeno najmanje 14 osoba, a policija je ispalila gumene metke i suzavac na ljude koji su tražili ostavku premijera Bagdadija al Mahmudija.


Neposredan povod za proteste bilo je hapšenje advokata Fatija Terbila, jednog od najglasnijih kritičara Vlade u Tripoliju. Kao u slučaju demonstracija u Tunisu i Egiptu, organizatori su putem društvenih mreža na internetu pozvali građane da izađu na ulice, a masovni skup najavljen je i za danas.

Poznavaoci prilika tvrde da razvoj situacije ukazuje na činjenicu da su se nemiri koji su zahvatili Severnu Afriku proširili i na Libiju, čiji lider je Moamer el Gadafi, koji je s grupom oficira 1. septembra 1969. izveo državni udar protiv kralja Idrisa bez kapi prolivene krvi. Ipak, postoji široko rasprostranjeno mišljenje da Gadafi neće doživeti sudbinu svrgnutih lidera Tunisa i Egipta, Zina el Abidina Ben Alija i Hosnija Mubaraka. Kao argument za takav stav, navodi se podatak da na protestima nije upućen zahtev za smenom tog lidera, te činjenica da ga veliki broj Afrikanaca doživljava kao humanitarca koji je dao veliku količinu novca podsaharskim zemljama.

Za razliku od drugih vojnih diktatora, Gadafi nije sebe unapredio u generala posle osvajanja vlasti, ali je prihvatio ceremonijalno unapređenje od kapetana do pukovnika i ovaj čin zadržao do danas. Mada je decenijama slovio za šefa „terorističke države“, u proteklih nekoliko godina uspeo je da znatno poboljša međunarodnu reputaciju, što je podrazumevalo unapređenje odnosa sa zapadnim državama poput Francuske i Italije.

EU za slobodu izražavanja

Brisel – Evropska unija pozvala je juče vlasti u Libiji da omoguće slobodu izražavanja i izbegnu svako nasilje, nakon što je policija upotrebila silu da bi rasterala učesnike antivladinih protesta. „Pozivamo vlasti da slušaju šta učesnici protesta i narod imaju da kažu i da omoguće slobodu izražavanja“, istakla je portparolka šefice diplomatije EU Ketrin Ešton, Maja Kocijančić. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari