“Narodna kuhinja je mnogo više od toplog obroka”: I tokom letnje pauze korisnici u Subotici zbrinuti 1Foto: Miloš Ivanović / FoNet / Ilustracija (Arhiva)

Paketi trajnih prehrambenih proizvoda “teški” oko 20 kilograma, podeljeni su svakom od 1.200 korisnika subotičke Narodne kuhinje poslednjeg dana juna, kada je obustavljeno kuvanje i podela kuvanih obroka na punktovima.

Narodna kuhinja u Subotici svakog jula napravi pauzu u radu kako bi se pripremila za jesen i zimu, kada je pritisak socijalno ugroženog stanovništa očekivano veći.

Ipak, ni u ovom periodu ne ostavlja svoje korisnike “na cedilu”, već im obezbeđuje pakete hrane pomoću kojih naredna dva meseca mogu samostalno da pripremaju obroke “na kašiku”.

“Svi korisnici su dobili pakete za jul i avgust, sadržine kao i do sada, većinom trajnih proizvoda od kojih mogu da pripremaju taj jedan topli obrok za sebe tokom pet radnih dana nedeljno. Paket sadrži konzerve mesnih narezaka, pirinač, pasulj, testeninu, ulje, brašno, marmeladu, začine i drugo, težine približno oko 20 kilograma”, kaže za Danas Miodrag Varo, koordinator programa Narodne kuhinje pri Crvenom krstu Subotice.

“Narodna kuhinja je mnogo više od toplog obroka”: I tokom letnje pauze korisnici u Subotici zbrinuti 2
Foto: J. Patarčić/Danas (Arhiva)

Narodna kuhinja u Subotici je najveća u Vojvodini i broji 33 punkta na kojima se dele kuvani obroci korisnicima, među kojima je čak 314 mališana uzrasta od dve do 18 godina, dok najbrojniju grupu čine stariji od 65 godina, kojih je više od 600.

Na “narodnom kazanu” je i veliki broj višečlanih porodica, penzionera sa izuzetno niskim primanjima, kao i nezaposlenih, zbog čega je za njih, kako kaže Varo, “Narodna kuhinja mnogo više od toplog obroka”.

“Program Narodne kuhinje mnogo više znači od pukog paketa hrane. Korisnici tu, osim toplog obroka, mogu svakodnevno da dobiju i psihosocijalnu podršku zaposlenih Crvenog krsta, odnosno naših volontera, kojih ima 38 na punktovima. Uvek se nađe i neka donacija, pa smo tokom maja i juna imali donacije mleka, voća, peciva i raznih drugih prehrambenih artikala. Deca sa programa Narodne kuhinje su bila u Crnoj Gori, na letovanju u Baošićima, gde je njih 36-oro provelo 10 dana na moru. U petak su se vratili, lepo su se proveli i za mnoge je to bio prvi put da vide more. Takođe, više od 15 tona garderobe je prikupljeno i podeljeno od prvog radnog dana ove godine do danas, sredstava za higijenu, a uskoro ćemo početi i da prikupljamo školski pribor za mališane po knjižarama”, objašnjava naš sagovornik.

“Narodna kuhinja je mnogo više od toplog obroka”: I tokom letnje pauze korisnici u Subotici zbrinuti 3
Foto: J. Patarčić/Danas

Letnju pauzu u radu, Varo kaže da će kolege iz Centra za socijalni rad iskoristiti da ažuriraju liste korisnika, dok će Crveni krst okrečiti Narodnu kuhinju, pregledati i proveriti tehničku ispravnost svih aparata i uređaja, kao i voznog parka, ne bi li od 1. septembra, kada će ponovo početi s radom, sve besprekorno funkcionisalo.

“Uglavnom je taj drugi deo godine znatno teži, jer tokom leta korisnici koji su koliko-toliko radno sposobni mogu da pronađu neke privremene sezonske poslove. S jeseni, pogotovo zime, to je mnogo teže i veći je pritisak socijalno ugroženih kako na nas, tako i na Centar za socijalni rad, zbog čega ćemo se truditi da od septembra ponovo odgovorimo na sve izazove kao što smo to radili i do sada”, poručuje Miodrag Varo.

“Narodna kuhinja je mnogo više od toplog obroka”: I tokom letnje pauze korisnici u Subotici zbrinuti 4
Foto: J. Patarčić/Danas

Za funkcionisanje Narodne kuhinje u Subotici lokalna samouprava je izdvojila ukupno 34,6 miliona dinara, što pokriva oko 65 odsto vrednosti celog programa.

Ostatak obezbeđuje Crveni krst Srbije putem Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kroz 10 osnovnih artikala za pripremu kuvanih obroka.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari