Narodna stranka u Užicu traži informacije o seči drveća, ali i lokacije posađenih stabala 1Prva osnovna škola kralja Petra II, Foto: Nenad Kovačević

Seča breza u dvorištu Prve osnovne škole kralja Petra II, ali i drveća na drugim lokacijama u gradu, kako je Danas pisao, već nekoliko dana izaziva burne reakcije Užičana, a ovim povodom oglasila se i Ivana Parlić, predsednica Gradskog odbora Narodne stranke Užice.

-Posle još jedne u nizu bezumnih seča stabala u centru Užica, krajnje je vreme da saznamo ko donosi odluke o seči i načinu orezivanja, odnosno, ko stoji iza ovog zlodela prema drveću, ali i prema Užičanima koji udišu vazduh, najčešće sa oznakom „opasan i nezdrav“ – navodi Parlić.

-Po Zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja, imamo pravo da znamo sastav i stručnu spremu članova komisije koja donosi te odluke – kaže Ivana Parlić za Danas, navodeći da na zvaničnom sajtu Grada Užica piše da je u periodu od 2019. do 2021. godine u užem centru grada posađeno 18.000 stabala.

– Užičani znaju da tog drveća nema. Ako računamo šiblje i ukrasno nisko drveće kraj klupa na Gradskom trgu, nema ni 100 novih sadnica. Ništa od zasađenog nije drveće koje može da razvije krošnju, pruži hlad i proizvede kiseonik – ističe predsednica Gradskog odbora Narodne stranke.

Ona dodaje da je posebno zabrinjava to što je drveće prethodno posečeno i u Osnovnoj školi Dušan Jerković.

Narodna stranka u Užicu traži informacije o seči drveća, ali i lokacije posađenih stabala 2
Ivana Parlić, Foto: Ana Milošević

-Scena koju deca gledaju je apokaliptična. Reklo bi se da ova vlast na veoma neobičan način posmatra drveće, jer mi nismo jedini grad u kome se ono bezumno seče, ali i orezuje tako da se kasnije samo osuši – kaže Parlićka, koja od gradonačelnice Užica traži i rešenja kojim su ove komisije formirane.

Ona traži sve odluke o orezivanju, načinu orezivanja i seči drveća u Užicu u poslednje dve godine, kao i obazloženje načina orezivanja.

Narodna stranka u Užicu traži informacije o seči drveća, ali i lokacije posađenih stabala 3
Dvorište OŠ Dušan Jerković, Foto: Ana Milošević

U dopisu koji je prosleđen gradskom rukovodstvu, zahtevaju se i tačne lokacije iz užeg centra grada na kojima je posađeno 18.000 novih stabala drveća i podatak koliko je od toga stabala koja mogu da razviju veliku krošnju.

-Osim toga, želimo da vidimo i ugovor sa firmom koja je agažovana na poslovima sadnje drveća – kaže Ivana Parlić i dodaje da se pita  „koja je tajna veza između seče drveća i naprednjačke vlasti“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari