Narodni pokret Srbije: Režim na Sretenje rušio kulturnu baštinu Srbije 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

Narodni pokret Srbije (NPS) saopštio je danas da je opštinska i gradska vlast Srpske napredne stranke (SNS) na Sretenje, Dan državnosti Srbije, 15. februara, srušila četiri vile u beogradskom naselju Neimar koje je Zavod za zaštitu spomenika ocenio kao kulturna dobra i naveo da takav postupak mora biti najstrože kažnjen.

U saopštenju NPS navodi se da je takvo uništavanje kulturne baštine Srbije nezapamćeno u evropskim okvirima, te da takav potez ta stranka vidi kao urbanistički zločin čiji je jedini cilj „investitorski urbanizam“, odnosno bogaćenje investitora iz firme „Elita cop“, koji su kupili sve četiri vile, „na štetu javnog interesa“.

Dodaje se da je reč o firmi koja je angažovana na radovima za „Beograd na vodi“ i železničku stanicu „Prokop“, kao i za brojne radove za Vladu Srbije, više ministarstava, Elektrodistribuciju i NIS.

U saopštenju stoji da je vilu u ulici Janka Veselinovića 15 Zavod označio kao objekat od posebne važnosti, dok su vile u Đorđa Vajferta 29 i 31 objekti od vrednosti.

„Dozvolu za rušenje izdala je opština Vračar, uprkos promenama Plana generalne regulacije Beograda iz 2022. gde se jasno navodi da, do donošenja Vladine uredbe, sve celine koje su bile pod prethodnom zaštitom ne smeju biti rušene. Vladina odluka o proglašavanju devet celina, koje je gradski Zavod za zaštitu spomenika predložio za zaštićene celine se čeka preko dve godine, zato što u tih devet celina, pored ostalih, spada upravo, Neimar i delovi Vračara koji su najatraktivniji plen investitora“, navodi Narodni pokret Srbije.

SNP još dodaje da je dozvolu za rušenje izdalo Odeljenje za imovinsko-pravne poslove opštine Vračar, odnosno načelnica Odeljenja Ana Poskić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari