Rajko Ristović iz Surčina po peti put je pobednik zavičajno turističke manifestacije „Kosidba na Marovcu“, organizovane prošlog vikenda, po 15. put, na Perovića livadama u ovom planinskom selu, inače najbližem liniji sa Kosovom i Metohijom. U kosačkoj veštini nadmetalo se nekoliko desetina najboljih kosača iz više sela sela Gornje Jablanice, Srbije i Crne Gore, a čitava manifestacija bila je svojevrsno „narodno saborovanje“ nekoliko stotina posetilaca koji žive ili potiču iz ovog kraja.

Posle kosačkog takmičenja kraj crkve u Marovcu organizovana su takmičenja u nadvlačenju konopca, bacanju kamena s ramena, sečenju drveta motornom testerom, mini krosu, penjanju uz konopac i gađanju vazdušnom puškom. Najbolji kosači, kao i pobednici u ovim nadmetanjima dobili su prigodne nagrade organizatora – Turističke organizacije opštine Medveđa, Zavičajnog udruženja „Kitka“ i Mesne zajednice Marovac. Do pred sam smiraj dana teklo je narodno veselje.

– U ovom selu, u kojem sam rođen, i ovom planinskom kraju je uvek bilo dobrih kosača, konkurencija je bila žestoka, ali pobedio sam, eto, po peti put i drago mi je da sam još jednom dokazao da su Ristovići kosci bez premca – „sijao“ je od zadovoljstva Rajko Ristović, koji iz Surčina redovno dolazi u zavičaj na ovo takmičenje.

Stari Marovčani, među kojima i oni koji su zašli u osmu, pa i devetu deceniju života, otvoreno su se radovali što su dobili mlade i sposobne „naslednike u kosidbi“. Ali među njima je bilo i onih koji su se, onako nezvanično, dohvatili kosa i belegija, pokazujući, kako rekoše, da „još nisu za bacanje“.

Uoči kosidbe, u petak uveče, Marovac je bio i domaćin guslara i epskih pesnika okupljenih oko Udruženja „Gornja Jablanica“ iz Medveđe. Ovaj kraj je, inače, poznat po negovanju guslarstva koje nije prestalo da bude atraktivno ni za mlade naraštaje. Veliki je problem međutim to što je u ovim selima sve manje mladih ljudi, a što se čitav kraj „prazni“ od stanovništva.

Čuvari tradicije

Predsednik opštine Medveđa Slobodan Drašković kazao je da ta opština spada među najbolje čuvare narodne tradicije u Srbiji. To je pored ostalog nedavno dokazao i ulazak predstavnika Medveđe u finale kulturnog serijala RTS „Šljivik“, koji afirmiše najbolje „čuvare“ narodnog stvaralaštva u zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari