Američka svemirska agencija NASA prvo je zabranila kineskim istraživačima da učestvuju na konferenciji koju agencija organizuje u novembru, a potom je povukla zabranu, prenela je juče televizijska mreža Si-En-En.


Uprava agencije NASA verovatno je pogrešno protumačila zakon o bezbednosti kada je kineskim naučnicima uskratila mogućnost da prisustvuju Keplerovoj naučnoj konferenciji koju NASA organizuje u novembru, prenela je kineska agencija Sinhua. Kako navodi Sinhua, NASA je potom kineskim naučnicima uputila pismo u kojem ih poziva na konferenciju, prenosi Si-En-En.

Zabuna je verovatno nastala zbog američkog zakona usvojenog 2011, koji zabranjuje da NASA svoje fondove koristi za saradnju sa Kinom ili u svrhu toga da kineski posetioci borave u prostorijama te agencije. Ranije u oktobru Kina je reagovala na odluku agencije NASA da ne dozvoli kineskim naučnicima da prisustvuju konferenciji, ocenivši tu odluku „diskriminatorskom“.

NASA potom nije izašla sa zvaničnim saopštenjem na svom internet portalu zbog delimične obustave rada američke vlade koja je trajala tokom prve polovine oktobra, ali nekoliko američkih naučnika pridružilo se osudama odluke agencije i pozvalo na bojkot konferencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari