Čunejt Jildiz, gradonačelnik okruga Gursu u zapadnoj turskoj provinciji Bursa, koji je nedavno ranjen iz vatrenog oružja, juče je preminuo, prenose turski mediji.

Na Jildiza, koji je član vladajuće Partije pravde i razvoja, pucao je pripadnik opštinske policije koji je upao u njegov kabinet. U napadu koji se dogodio 23. maja ranjeni su i pripadnici Jildizovog obezbeđenja. Policajac identifikovan kao F. B. predao se istog dana u anadolijskoj provinciji Jozgat.


U jučerašnjem oružanom napadu na restoran u južnoj provinciji Adana, ranjena je Elif Dogan Turkmen, druga na listi vodeće opozicione Republikanske narodne partije (CHP) na parlamentarnim izborima u Turskoj koji će biti održani 7. juna, javila je novinska agencija Dogan.

Turkmen, koja je glavni kandidat CHP u provinciji Adana, ranjena je u kolenu hicem iz vatrenog oružja. Na nju je pucano dok je išla na radni doručak, rekao je agenciji Anadolija guverner provincije Adana Mustafa Bujuk.

Na Elif Turkmen, koja je lakše ranjena, pucano je iz iznajmljenog automobila koji je kasnije pronađen, rekao je guverner.

Lider CHP Kemal Kiličardoglu apelovao je na članove svoje partije da ostanu pribrani, a od vlade tražio da vinovnike napada pronađe: „Već sam upozoravao naše poslanike, kandidate i partijsku organizaciju na ovakve provokacije. Treba da ostanemo mirni i spremni dočekamo jutro 8. juna“.

„Vlada je obavezna da odgovorne pronađe što pre. Očekujemo od njih da ispune svoju dužnost. Ako u tome uspeju, verovatnoća za novi napad će opasti“, rekao je Kiličardoglu, kako je na svom sajtu preneo Hurijet.

Hurijet podseća da je kandidat vladajuće partije Ramazan Demir 23. maja dobio tri udarca nožem u stomak, za vreme predizborne kampanje u okrugu Aladag, takođe u provinciji Adana, gde je situacija „usijana“.

Na prostorije Narodne demokratske partije (HDP), koja se u kampanji usredsredila na kurdsko pitanje, 18. maja bačene su bombe. Četvoro ljudi je ranjeno. Bombe su bile skrivene u saksijama.

Erdogan protiv Njujork tajmsa

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan oštro je kritikovao Njujork tajms zbog nedavnog uvodnika u kojem je od SAD i NATO traženo da ga vrate sa „destruktivnog puta“. „To Njujork tajms naređuje SAD i snagama drugih država. Vi ste novina i znaćete koje je vaše mesto. Reći ćete da postoje pritisci u Erdoganovoj turskoj i hoćete američku intervenciju. Mešate se u unutrašnje stvari Turske i prelazite granice svoje slobode“, rekao je Erdogan u ponedeljak, prenosi sajt Tudejs zaman. Erdogan ne krije da na izborima želi za AKP dovoljan broj mesta kako bi proširio predsednička ovlašćenja, navodi sajt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari