Nasim Haradinaj: Ne pozivati zločince kao svedoke, pogotovo Srbe 1EPA-EFE/PIROSCHKA VAN DE WOUW / POOL

Ukoliko se kriminalci koriste kao svedoci, a tu mislim na lica koja su na spisku Specijalizovanog tužilaštva, zločini neće biti otkriveni. Možda je to i cilj tužilaštva, izjavio je na današnjem suđenju Nasim Haradinaj, potpredsednik Udruženja veterana OVK.

On je od tužilaštva zatražio da ne rehabilituje zločince i da ne poziva zločince kao svedoke, pogotovo Srbe.

– To je pogrešno. Ovde ne mislim na Srbe zato što su Srbi, već zato što je dokumentvano da su počinili zločine, a patološki su ubeđeni da su Albanci krivi – istakao je Haradinaj.

On se, zajedno sa Hisnijem Gucatijem, tereti da je na konferencijama za medije ovog Udruženja, od 7. do 25. septembra prošle godine, objavio poverljive dokumente Specijalizovanih veća i Specijalizivanog tužilaštva Kosova, uključujući i identitet potencijalnih svedoka.

Na pitanje njegovog advokata da li smatra da je počinio krivično delo jer su dokumenti obelodanjeni, Haradinaj je rekao da smatra da nije ništa pogrešno uradio.

– Moj jedini cilj bila je transparentnost i javni interes. Komentare koje sam izneo u javnost su komentari koji potpadaju kao osnovna ljudska prava u demokratskoj državi – rekao je, između ostalog Haradinaj. Dodao je da nikome od nije pretio i da nije otkrio indetitiet bilo kog svedoka.

On je sitakao da nije objavio ništa od dokumenata koji su im dostavljeni, da ih nije fotografisao, kao i da ništa nije postavio na Fejsbuk.

– Naš glavni cilj je bio da ne pravimo nijednu grešku, pa smo zato sve predali medijima – naglasio je Haradinaj i naveo da nije vršio nikakvu vrstu pritiska na novinare da objave bilo šta od dokumenata.

Na pitanje svog advokata da li je pretio predstavnicima tužilaštva, Haradinaj je odgvorio da nije, te da nije upoznao nikog od njih pre nego što je u sudnici video svedoka br. 1.

– Jedina alternativa svemu što mi se desilo je bila da napustim Kosovo kao što sam učinio u vreme Tita i Miloševića. Ali nisam to želeo, nisam želeo da prolazim ponovo kroz to – rekao je Haradinaj.

Nakon odbrane, pitanja mu je postavljao tužilac, pa je Haradinaj izjavio da je tužilaštvo napravilo grešku što su procureli dokumenti, ili je to možda učinilo namerno.

– Vi treba da platite cenu. Vi ste ti koji ste hteli da se to desi. Jedan od vas treba da sedi ovde. Vi treba da procenite da li je vaš materijal naneo štetu svedicima. Ja sam procenjvao vaš rad, a ne svedoke – izjavio je, između ostalog, Nasim Haradinaj.

Veselji vraćen u Hag

Kadri Veselji, jedan od vođa OVK, vraćen je u haški pritvor nakon kratke posete porodici na Kosovu zbog smrti njegove majke, prenela je Gazeta ekspres.

Veselji je pre nekoliko meseci dobio istu dozvolu da iz pritvora dođe na Kosovo zbog smrti oca.

Veselji, Hašim Tači, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi uhapšeni su u novembru 2020. i privedeni u Hag, a terete za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari