Nasip za Savu i pročišćeni kanali 1Foto: Arhiva Danasa

Nedavne poplave u zapadnoj Srbiji pokazale su koliko je to osetljiva oblast, a često su i posledica nemara.

Velike majske poplave pre šest godina bile su pravo iskušenje za Šabac i Mačvu. U poplavnom talasu, 18. maja, Sava je dostigla apsolutni maksimum od 665 centimetara, dok je prethodni najviši vodostaj bio 590.

Poplavljeno je nekoliko hiljada hektara oranica i drugog zemljišta, ali je to bilo u nebranjenom delu obale. Najkritičnije je bilo na delu kod Čevrntije, dvadesetak kilometara od Šapca.

Na hiljade dobrovoljaca danima je branilo poroznu obaloutvrdu, postavljen je ogroman broj džakova sa peskom i srećom Sava se tu nije izlila.

Uz pomoć Evropske unije ovde je ove godine završena obaloutvrda u dužini od 5,2 kilometra, kao i na Drini kod Crne Bare.

U to je uloženo oko deset miliona evra, pa je čitav ovaj kraj dugoročno obezbeđen od najvećih poplava. S druge strane, zbog loših iskustava tokom tih poplava Grad Šabac uložio je više od sto miliona dinara u pročišćavanje kanala i vodotokova drugog reda.

Očišćeno je 110  kilometara kanala i što je najvažnije oni se redovno održavaju.

Znatna pažnja posvećena je i održavanju kišne kanalizacije, kako bi mogla da primi veće količine padavina, tako da ovde nije bilo primera kao u Beogradu da su i saobraćajnice poplavljene. Tokom velikih poplava pričinjena je šteta u šabačkom kraju od 1,2 milijarde dinara.

Sa desetostruko manjim iznosom moguće je ove štete smanjiti na minimum, i za to je potrebna stalna briga o kanalima i vodotokovima.

Važan segment protiv viška bujičnih voda su i zelene površine i u Šapcu se one koliko mogu brane od nasrtaja betona i asfalta. U toku je formiranje Savaparka, gde bi se dobilo 300 hektara zelenih pivršina upravo pored Save.

Tekstovi su deo projekta koji se sufinansira sredstvima Grada Šapca. Stavovi izneti u medijskom sadržaju ne odražavaju nužno stavove organa koji sufinansira projekat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari