Nastavak političkog uticaja SPC na državu: Sagovornici Danasa o molitvama "za brak i porodicu" 1Foto: Instagram @buducnostsrbijeav

Odluka patrijarha Porfirija da se u hramovima i crkavama Srpske pravoslavne crkve na bogosluženjima čita i molitva za svetinju braka i porodice, u svetlu protivljenja crkve održavanju Evroprajda i iskazanim javnim osudama LGBT populacije, među delom sagovornika Danasa gleda se kao nastavak političkog uticaja SPC na državu, a čak i oni koji podržavaju ovakav vid molitve zameraju SPC na odnosu prema aktuelnoj vlasti.

Predrag Azdejković, glavni i odgovorni urednik gej magazina “Optimist”, ističe da Crkva „u svoja četiri zida“ može da radi šta hoće ali ocenjuje kao licemerno što ne postoje i molitve za žene koje su žrtve nasilja, ili slične potresne pojave u društvu već označava LGBT populaciju kao izvor sveg „zla“,

„Zakon im dozvoljava da u svoja četiri zida rade šta hoće, pa čak i kada je to širenje netrpeljivosti i mržnje prema LGBT populaciji. Ono što je u čitavoj priči licemerno jeste da svakog dana čitamo vesti o silovanju i ubijanju žena ali u molitvi se to, naravno ne spominje! Licemerno je da nas crkva obeležava kao zlo podnebesko, a mnogo većem zlu ume da daje odlikovanja! Ali nema veze, sve dok patrijarh sluša kul muziku„, naglasio je Azdejković.

Zoran Vuletić, predsednik Građanskog demokratskog foruma, ističe da takvo promovisanje molitve u javnosti nema za cilj da duhovno smiruje/uzdiže vernike već služi kao potpora nedavnoj svojevrsnoj naredbi Porfirija da se povuku i izmene udžbenici iz biologije.

„Tom agresivnom napadu Patrijarha na sekularnu državu koju predstavljaju nesposobni i korumpirani ministri koji promptno izvršavaju njegove naredbe se moraju suprotstaviti građani, nastavnici, profesori. Sa svoje strane (GDF) aktivno ću učestvovati u široj akciji za ukidanje veronauke u školama“, naglasio je on.

Biljana Đorđević, narodna poslanica ispred grupe “Ne davimo Beograd”, naglasila je da takve molitve uopšte ne bi bile tema u javnosti da se one tiču samo vere i crkve, odnosno da SPC nije ta koja ugrožva načelo sekularnosti.

„Srbija je sekularna država i da SPC to ne ugrožava, ne bih uopšte komentarisala sadržaj bogosluženja u crkvama i hramovima. Problem je što se SPC ponaša kao politički akter i što bi da u konačnici definiše društvene odnose i to na najreakcionarniji način. U Srbiji bi svi ljudi trebalo da budu jednaki, da imaju pravo da vole i žive u različitim oblicima porodičnog života i da ta njihova ljubav i zajednica bude priznata“, naglasila je Đorđević.

Mlađan Đorđević, predsednik pokreta “Oslobođenje”, smatra da narod i sveštenstvo treba da se mole za porodične vrednosti i očuvanje braka, ali da to ne treba da bude pod vođstvom patrijarha Porfirija jer on nema smelosti da se suprotstavi predsedniku države.

„Imajući u vidu neprijatnu okolnost da je srpskog patrijarha Vučić javno ponizio, rekavši da se ne slaže bukvalno ni sa jednom rečju koju je gospodin Porfirije izgovorio na litiji, i da se patrijarh plaši da mu javno i direktno odgovori, rešenje je samo jedno: da patrijarh pobegne u ćošak, a da sveštenstvu i narodu ostavi da se mole Bogu i za porodične vrednosti, i za brak, i za decu, ali i za milost sa neba da nam podari nekog drugog patrijarha, dostojnijeg, manje zavisnog od dnevne politike i manje podređenog mafijaškoj Srpskoj narko stranci“, naglasio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari