SPC dodelila orden Šešelju, odlikovao ga vladika bački Irinej 1Foto: Srpska radikalna stranka

Eparhija novogračaničko-srednjozapadnoamerička Srpske pravoslavne crkve dodelila je lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju orden Svetog vladike Mardarija, saopšteno je iz Srpske radikalne stranke.

Kako se navodi, ovo visoko crkveno odlikovanje predsedniku Srpske radikalne stranke u ime vladike Longina dodelio je vladika bački Irinej.

Episkop bački Irinej Bulović da mu je čast da Šešlju uruči ovaj orden.

„Po blagoslovu preosvećenog vladike Vasilija, a i po blagoslovu vladike Longina, pripao mi je deo časti i prijatna dužnost da u ime preosvećenog vladike Longina uručim ovaj divni orden, napravljen u ime jednoga divnog Božijeg ugodnika, svetitelja, našeg gotovo savremenika, Svetoga brata Mardarija“, navodi se u saopštenju.

Šeelj je takođe istakao da mu je čast i zadovoljstvo što prima ovo visoko crkveno odlikovanje.

„Svojevremeno, kada sam boravio u Americi, Kanadi i Australiji, zatekao sam tamo Srbe podeljene, zavađene na krv i nož. Prvo što sam uradio, otišao sam u manastir Libertvil, na manastirskom groblju upalio sveće pred spomenicima generalu Draži Mihajloviću i vojvodi Pavlu Đurišiću i na grobovima kralja Petra, vladike Nikolaja Velimirovića, Jovana Dučića i vladike Mardarija, za koga ranije nisam znao. Tada sam saznao kolike su njegove zasluge za srpsku crkvu. On je srpsku crkvu širom Amerike i Kanade osnovao, razvio, učvrstio, a došli smo u situaciju da se ta crkva podeli, kako su jedni druge pogrdno nazivali, na „raskolnike“ i „federalce“. Ja sam se trudio, na svakom mestu gde sam boravio, da se taj raskol prevaziđe, da se crkva ponovo ujedini i imao sam prilično uspeha. Po prvi put su jedni drugima dolazili u crkvene domove, u crkve, manastire, a onda je dolazak na čelo srpske crkve patrijarha Pavla širom otvorio put da se to zaista i postigne“, rekao je Šešelj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.