Nastavak političkog uticaja SPC na državu: Sagovornici Danasa o molitvama „za brak i porodicu“

Ostavite komentar


  1. Опет замена теза. Овде је реч о наметању ставова од стране мањине већини. Ко намеће промене у уџбеницима? Која уделом занемарљива мањина? Биологија као наука не слаже се са тврђењем ЛГБТ о роду и полу. Црква се не слаже. Традиција се на слаже. Слажу се само глобалисти, тј. перјанице глобализма.

  2. Još u šestom veku pre n.e. Heraklit Efeski je otkrio da “Kosmos nije stvoren ni od bogova ni od čoveka, nego je uvek bio, jeste i biće večita vatra”, što je kasnije potvrdila savremena nauka.
    Прилагођена историја успорава ментални напредак друштва. „Оци наши згрешише, и нема их, а ми носимо безакоња њихова.“ (Плач Јеремијин гл.5,7.)
    „Посебно неразликовање историје и предања. Уместо прецизног језика сазнања и критичког мишљења – реторика која делује „на душу масе“ и претаче се у политички програм. На тој основи национализам постаје садржај нарoдњачког и културног обрасца.“ (Латинка Перовић, „Доминатна и нежељена елита“). Образац пoсебности подржавала је Црква проповедима о супериорности православља. Који образац су користили плиткоумни или нечасни политичари себе названи радикали још у време почетка ослобађања од турске владавине у 19 веку.
    У неговању тог имагинарног обрасца нарочитоo се истицаo писац, утицајни члан комунистичке партије, Добрица Ћосић, као да је њему остало из детињства када је припaдаo покрету у народу назван `бoгомољци` који је од 1934. усмеравао владика жички Николај Велимировић, потоњи симпатизер хитлеризма. Како о томе пише Латника Перовић: „ Добрица Ћосић је имагинирао прошлост, и та имагинирана, та пожељна прошлост ушла је у основе српског политичког пројекта на крају 20. века као део обнове идентитета српког народа, неодвојивог од његове државе.“
    Тако су писана и канонска Јеванђеља због чега је религија починила највећа зла човечанству, и још увек држи у ментално робство већег дела народа, наравно и млађег нараштаја! Чиме се скривено гаји неповрење према инима на Балкану, чија судбина их наводи на суживот.
    Значи, у питању је ментално здравље појединих личности који имају потребу да муче и убију, што је психијатaр, К. Г. Јунаг записао као дијагнозу: „Здрав човек не мучи друге. Они који су мучени по принципу се претварају у мучитеље.“
    Тако да понашање садашњег председника Србије, Александра Вучића, изазива чуђење код већине, а згражавање код људи лепог васпитања.
    Зато је српско друшто само временски ушло у 21-век. Истина је да смо враћени у феудализам и доба духовног мраћњаштва.

  3. Crkva, odnosno popovi i ostali crkveni cinovnici predstavljaju sistem izgradjen od strane ostrascenih ljudi. Uvek su bili i bice jedan od uzroka za razdor medju ljudima.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 13. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Danica Vučenić, novinarka

Danas volim jer je nepoverljiv prema političarima i preispituje i sumnja u svaku informaciju.